Gulyás Gergely bejelentette, hogy korlátozóintézkedések nem fogják érinteni a gyermekfelügyeletet. Elmondta, az önkormányzatok kérésére hétfőtől is biztosítják az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.

Áttérnek az online oktatásra

A miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton közölte az MTI-vel, hogy a koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében hétfőtől április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak az óvodák, az iskolák hétfőtől digitális oktatásra térnek át. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lesz gyermekfelügyelet

Gulyás azt is elmondta, hogy mindenkit arra kérnek, ha teheti, hogy ne vigye el otthonról a gyermekét. Ugyanakkor ha valakinek a munkája nem teszi ezt lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, akkor lehetővé teszik, hogy hétfőtől az óvodákban, az iskolákban is legyen gyermekfelügyelet. EZ IS ÉRDEKELHET: Teljes káoszba fulladt a hétvégére meghirdetett tömeges oltás, Orbán Viktor kénytelen volt lefújni az egészet

Nő a fertőzések száma

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere az MTI-nek azt mondta, hogy maguk is tapasztalták, hogy napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma a gyerekek között, ezért szüneteket rendelnek el. Azonban az óvodák és az iskolák bezárása megoldhatatlan problémát okozott több egészségügyi dolgozó és mások esetében is, akiknek a munkáltatója nem tudja biztosítani az otthoni munkavégzést.

Kell a gyermekfelügyelet

Szitáék felmérték, hogy Kaposváron az óvodába járók mintegy 10 százalékának igényelnének gyermekfelügyeletet a szülők. EZT IS OLVASD EL: “Kapja össze magát a kormány, vessen véget az oltáskáosznak” – kéri Karácsony Gergely főpolgármester

Kis csoportok, korlátozott létszám

Szita az önkormányzati szövetség nevében azt kérte Gulyástól, hogy biztosítsák a napközbeni gyermekfelügyeletet kis csoportokban, korlátozott létszámmal. Ezzel levennék a szülők válláról a terhet.

Segítik a családokat

Szita Károly örült, hogy Gulyás Gergely támogatta javaslatát, és lehetővé teszik az ügyeletet, amellyel segíteni tudják a családokat. Hozzátette: az ügyeletre vonatkozó szabályokat a hétvégén teszik közzé.

Jönnek a szigorítások

A járvány felerősödése miatt újabb korlátozó intézkedéseket fogadtak el csütörtökön, amelyek értelmében az üzletek többsége bezár, a szolgáltatások is szünetelnek, illetve a sportolási lehetőségeket is korlátozzák. Ha nem figyelünk az intézkedésekre, mlg pórul is járhatunk, ugyanis 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak a hatósások a szabálysértőkkel szemben.

Kötelező a maszk

Közterületen és nyilvános helyen mindenkinek kötelező lesz maszkot viselnie, de tartani is kell a 1,5 méteres távolságot is. A maszknak kötelező folyamatosan eltakarnia az orrot és a szájat. A maszkviselés alól kivételt képeznek a 6 éven aluliak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

Ezek az üzletek lesznek nyitva

Március 8-tól március 22-ig a legtöbb üzlet bezár, de néhány üzlet a következő időszakban is nyitva maradhat. Nyitva lesznek a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek, a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Iskola – Forrás: MTI/Rosta Tibor