Budapesten több helyen mobil-oltópontokat állított volna fel a főváros, hogy mindenki minél előbb, kényelmesen megkaphassa az influenza elleni oltást. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília ezt nem engedélyezte. Több európai nagyvárosban jól működnek az oltópontok.

Müller Cecília nem engedélyezte

Karácsony Gergelyék hiába állítottak volna fel Budapest-szerte mobil oltópontokat, hogy minél többen beoltathassák magukat influenza ellen, Müller Cecília leszavazta az ötletet, ráadásul nem is lenne hozzá vakcina, mert az állam felvásárolta az összes létező készletet – írja az Index.

Több oltópont lett volna

A főváros az influenza elleni védőoltás beadatását nem pusztán szóban, például kommunikációs kampányok által, hanem a gyakorlatban is népszerűsíteni akarta. Ennek egyik eszközeként mobil oltópontok felállítását tervezték Budapesten, bevonva a kerületi önkormányzatokat.

Nem kell okoskodni

Amikor a Városházán leírták terveiket és állásfoglalást kértek, Müller Cecília országos tisztifőorvos azt válaszolta, hogy nincs szükség a saját fővárosi oltási projektre – mondta a portálnak Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka.

Minden oké az állami rendszerrel

Müller Cecília azzal érvelt, hogy a jelenlegi állami rendszer szerinte kellően ki tudja elégíteni az influenzavakcina iránti lakossági igényeket, így nem javasolja a külön budapesti oltópontokat. Továbbá plusz védőoltást sem biztosít a programhoz. | Ezt mindenképpen olvasd el: Csak fogod a fejed, amikor az országos tisztifőorvost hallgatod a szuper háziorvoskról, akik a valóságban sokszor elérhetetlenek

Az állam megvette az összes oltást

A Városházán az is szóba került, hogy saját forrásból, közvetlenül a gyártóktól, illetve a forgalmazóktól rendelnek oltóanyagot, de kiderült, hogy az állam megvette a teljes készletet.

3 és 4 komponensű oltás

A háromkomponensű, 1,3 millió influenza elleni oltóanyagból álló készlet mellett a kormány felvásárolta a Sanofi által gyártott négykomponensű Vaxigrip Tetra oltóanyag teljes hazai készletét is. A Sanofi pedig nem is gyárt belőle többet, mint amennyit az állam megvesz tőle.

Kellő védelmet nyújt

Az influenza elleni védőoltásból alapvetően kétféle létezik. A felnőtteknek adható, háromkomponensű vakcina két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén.

A magyar oltásban legyengített vírus van

A magyar Fluart gyógyszergyártó által előállított 3Fluart háromkomponensű vakcina elölt vírust tartalmaz, így némileg jobban igénybe veszi a szervezetet.

A külföldi oltásban a vírus fehérjéje van

A négykomponensű Vaxigrip Tetra oltóanyag ehhez képest más elven működik, mert ebben egy fehérjedarab van a vírusból kihasítva, amely képes arra, hogy ellenanyagképzésre bírja a szervezetet, kialakítva a védettséget. Ezt jellemzően a féléves és a három év közti gyermekeknek, illetve a várandós nőknek szokták adni.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Veress Nándor