Vadonélő mosómedvéket filmeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kutatói egy Budapesttől 30 km-re fekvő erdőben. A mosómedve veszélyt jelenthet a hazai fajokra.

Ezt vizsgálták

Az egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai vizsgálják, milyen hatásuk van az inváziós emlősöknek a hazai őshonos állatfajokra. Talajra és bokrokra épített műfészkeket és fára szerelt odúkat helyeztek ki fácántojásokkal, és vadkamerákkal vizsgálták a fészekrablókat. A képeken gyakran jelentek meg mosómedvék.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyorsan szaporodnak

A mosómedvék leginkább tojásokkal, hüllőkkel, békákkal, rovarokkal, gyümölcsökkel táplálkoznak. Katona Krisztián, a kutatás szakmai vezetője azt mondta, a mosómedvék viszonylag gyorsan szaporodnak, egy nősténynek évente öt-hat utóda is lehet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sok probléma

Ez a faj Európa több országában megtelepedett már, és a növekvő állományuk számtalan nehezen kezelhető problémát okoz. Azt feltételezik, hogy Magyarországon valószínűleg fogságból szökött egyedek telepedtek meg a főváros szomszédságában és kezdtek el szaporodni. Ha az állomány intenzív növekedésnek indul, azzal a hazai fajokra is veszélyt jelenthet.

Nem lehet velük találkozni

A kutatók szerint csak pár tucat egyed élhet most Magyarországon, és mivel jellemzően éjjel aktívabbak, ezért nem valószínű, hogy bárki találkozik velük. Ha ez mégis megtörténne, akkor azt ajánlják a szakemberek: ne közelítsék meg őket, mert haraphatnak és fertőzéseket terjeszthetnek.

Mosómedve sötétben:

Nem kéne itt lakniuk

Az ökológusokat már évtizedek óta aggasztja, hogy az eredeti élőhelyükön kívül Európában és már Japánban is megállíthatatlanul nő a mosómedvék száma.

Veszélyes faj

Magyarországon is próbálják megakadályozni az elterjedésüket: 2010-ben egy kormányrendelet ökológiai szempontból veszélyes fajnak minősítette és megtiltotta, hogy háziállatként lehessen tartani.

Nagy a vadászok szerepe

A szabadban előbukkanó példányokat pedig a vadászok ritkítják. A vadászati statisztikák szerint öt éve nálunk összesen 8 mosómedvét lőttek le.

Így vizsgálódnak

A mosómedvének, mint inváziós, idegenhonos ragadozófaj, eddig még nem ismert hatásai lehetnek a helyi ökoszisztémákra. Ezek közül az egyik legfontosabb a madárfészkek kifosztása. Ezt műfészkek kihelyezésével és mozgásérzékelő kameracsapdák segítségével vizsgálták a gödöllői kutatók, amiről videót is készítettek.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mutatjuk a videót, 7 percnél a képek:


MTI/Kiemelt kép: Részlet a videóból – Forrás: YouTube