Csütörtökre virradóra, 95 éves korában elhunyt a magyar sport egyik legendás alakja, minden idők egyik legjobb röplabdaedzője, dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella. Dr. Kotsis Attiláné legnagyobb sikereit a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányaként érte el: három olimpiára is kivezette a nemzeti együttest! A Mesteredzőt 2010-ben beválasztották az Egyesült Államokban a Hírességek Csarnokába, de Magyarországon is számos kitüntetésben részesült.

A sport határtalan szeretete

Dr. Kotsis Attiláné „Gabi néni” nemcsak a magyar, hanem az egyetemes röplabdázás megkerülhetetlen egyénisége volt. Szakmai felkészültsége, edzői meglátásai és újításai, valamint a sportág iránti határtalan szeretete emelte őt a Legendák közé. A Magyar Röplabda Szövetség dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriellát saját halottjának tekinti, emlékét örökre megőrzi, s ápolni fogja, egyúttal őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak – írja közleményében a hunvolley.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Három olimpián is vezette a magyar csapatot

Dr. Kotsis Attiláné legnagyobb sikereit a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányaként érte el: három olimpiára is kivezette a nemzeti együttest, amely 1976-ban és 1980-ban is a legjobb négy között végzett, 1972-ben pedig 5. lett.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezüstérem az Európa-bajnokságról

Ugyancsak kiemelkedő siker volt edzői pályafutása során az 1975-ös belgrádi Európa-bajnokság, ahol ezüstérmet szerzett irányításával a magyar válogatott, amelyet akkoriban nemcsak a kontinens, hanem a világ legjobbjai között tartottak számon!

90 évesen is teniszezett

Gabi néni életútját végigkísérte a sport, rendkívül sokoldalú volt, hisz a Wekerle-telepen focizott a fiúkkal, később aztán az édesapja magasugrásra, súlylökésre, úszásra tanította, az édesanyja pedig teniszezni küldte, utóbbit még 90 éves kora felett is űzte, majd jött a kosárlabda, végül pedig a röplabda…

A végsőkig küzdött

Atlétikusan képzett, fizikailag kitűnően felkészült, rendkívül jó akarati tényezőkkel rendelkező, szívós, a végsőkig küzdő sportembernek tartották, akinek a támadójáték és a horognyitás volt a fő erőssége. Ő volt az első magyar női röplabdázó, akinek a játéka az ötvenes években megütötte a magasabb nemzetközi mércét. 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban.

Edzősködés magas szinten

Edzősködni a Ganz Villanyban kezdett, az utánpótlással foglalkozott. Már a kezdet kezdetén is olyan fiatal játékosok kerültek ki a kezei közül, mint Radó Lúcia, vagy Makláry Ilona, akik később az általa vezetett felnőtt-válogatottnak is erősségei lettek.

Doktori disszertáció

Közben nem csak a Testnevelési Főiskolát végezte el, hanem pedagógiából és pszichológiából is diplomát szerzett, szakedző lett, németből és angolból is középfokú nyelvvizsgát tett, s hazánkban ő írta és védte meg először doktori disszertációját röplabdázásból. A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányaként pedig egyedülálló sikereket ért el.

Beválasztották a Hírességek Csarnokába

A Mesteredzőt 2010-ben beválasztották az Egyesült Államokban a Hírességek Csarnokába, de Magyarországon is számos kitüntetésben részesült: a Prima Primissima-díj mellett a Kiváló Edző Ezüst- és Arany Fokozatát, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét is ott tartotta a vitrinjében.

Gabi néni emlékére

Az Európa-bajnokság előtt álló, és az idei tornán épp ma este bemutatkozó magyar női röplabda-válogatott természetesen Gabi néni emlékéért is játszik! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: elhunyt dr. Kotsis Attiláné. Fotó: hunvolley.hu