Meghalt egy 8 hónapos koronavírusos csecsemő. Müller Cecília szerint a kisgyermeknél bár kimutatták a vírusfertőzést, halálát azonban bakteriális fertőzés okozta.

Meghalt egy 8 hónapos csecsemő

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília bejelentette, hogy meg fog jelenni az elmúlt 24 óra halálozási listájában egy 8 hónapos csecsemő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kimutatták a fertőzést

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a laborvizsgálatok egyértelműen megerősítették, hogy nem a koronavírus volt a halál oka, mivel azonban a gyerek környezetében sok volt a fertőzött, és nála is kimutatták a betegséget, az eddigi gyakorlatnak megfelelően a csecsemőt feltüntetik az elhunytak között.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Baktériumfertőzésben halt meg

A halál oka Müller szerint meningococcus baktérium okozta betegség. Ennek egyik ismert fajtája az agyhártyagyulladás, a másik, amikor teljesen egészséges immunrendszerű fiatalt is meg tud támadni a baktérium, vagy egy kevésbé fejlett immunrendszerű csecsemőt. A ritka betegség sok szervet egyidejűleg érint, gyors lefolyású és halálos kimenetelű lehet.

Nagyon sok gyermek van kórházban

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mind a járvány korábbi szakaszaiban – mondta szerdán az ATV Híradójának Velkey György.

Lélegeztetőgépen is vannak betegek

 A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy a szövődmények miatt gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, de eddig mindenkit sikerült megmenteni.

Sokkal több a beteg gyerek

Velkey György szerint sok vidéki kórház vezetőjével beszélt: “azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek beteg, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel.”

Már nem veszélytelen a vírus a gyerekekre

Amikor elindult a járvány, azt látták, hogy a gyerekekre kevésbé veszélyes. A főigazgató szerint az a súlyosság, ami a felnőtteknél jelentkezik, az a gyerekeknél nagyon ritka, de most már nem lehet gyerekkorban sem banálisnak tekinteni a fertőzést.

Sokszervi gyulladás

A gyerekeknél létezik egy másik betegség is, a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akkut fertőzés után jelentkezik. “Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegeztetést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk”.

Ezek a Covid tünetei a gyerekeknél

Velkey György elmondta, hogy a gyerekeknél változó a tünettan, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, láz, ízlelés elvesztése, légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei, a már említett immunreakció, mint a sokszervi gyulladásos betegség magas láz, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, bőrkiütés, nyálkahártya, kötőhártya gyulladás, valamint keringési, légzési elégtelenség. A gyerek esetében a hosszú Covid-betegség is jelentkezhet, akár hetekig, hónapokig eltarthat.

Koraszülött covidos babák

A várandós édesanyák betegsége is előfordul, ez nem ritkán koraszüléshez vezet, sőt, olyan eset is van, amikor az újszülött is koronavírus fertőzött lesz. A koraszülött osztályok is kezelnek covidos babákat. Az esetek legtöbbjében gyógyulnak, de komoly erőpróbát jelent.

A gyerekek oltása

A gyerekek oltása azért lenne indokolt, mert köztük széles körben terjed a vírus, a felnőtteket sokszor ők betegítik meg. “A láncot meg kell szakítani. Van már, ahol 12, és van, ahol 6 éves kor felett lehet adni oltóanyagot” – magyarázta a Bethesda főigazgatója. “Néhány hónap múlva ott leszünk, hogy a gyerekek is olthatóak lesznek”– jelentette ki az orvos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecília – Forrás: MTVA