Rengeteg vaddisznó csatangol a szentendrei utcákban és udvarokban. Sokak szerint ez már nem mehet így tovább, hiszen a vadak veszélyesek, korábban történt már vaddisznótámadás a városban. A helyi rendőrkapitány belterületi vadkilövési engedélyt adott ki. Most akkor szabadon lövöldozhetnek a vadászok az utcákon?

Óvatosan az érintett utcákban

Lakossági bejelentések és megismételt kérelmek alapján a Szentendrei Rendőrkapitányság több mint negyven belterületi utca esetében adott ki vadelejtési engedélyt a 2023. november 10. és 2024. január 31. közötti időszakra. A vadelejtésre szigorú biztonsági szabályok betartása mellett délután 16:00 óra és reggel 07:00 óra között kerülhet sor. Kérik, hogy az érintett utcákban sötétedés után fokozott figyelemmel közlekedjenek az ott élők. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyre több bejelentés

A vadon élő állatok szűkülő életterük miatt egyre gyakrabban jelennek meg lakott területen, különösen a nyári, főként nyár végi, kora őszi hónapokban. Ilyenkor megszaporodnak a vadészlelésekről a lakossági bejelentések, idén július második felétől október közepéig mintegy 21 bejelentés érkezett – írják Szentendre hivatalos oldalán. Az állatok elejtésére csak akkor kerülhet sor, ha forgalmas, emberek által gyakran használt közterületen jelennek meg, akkor is csak az esetleges veszély megelőzése érdekében, vagy ha súlyos károkat okoznak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

3 hónapos engedély

A vadgazdálkodási törvény nem terjed ki a települések belterületére, ezért a vadászatra jogosultak nem intézkedhetnek lakott területen. Szentendre külterületén a Pilisi Parkerdő rendelkezik vadászati jogosultsággal. Belterületen csak a rendőrkapitányság engedélyével lehet lakossági bejelentésre a vadon élő állatot elejteni. A rendőrség maximum 3 hónapra ad kilövési engedélyt, ha ennyi idő alatt nem sikerül elejteni a vadat, akkor az önkormányzatnak új eljárás keretében ismételten meg kell kérnie az engedélyt. A vad elejtését az önkormányzat szerződött vadásza irányítja egyeztetve a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel.

És ott állt a vaddisznó…

Korábban írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Szentendrén élő Gondos János és párja egy májusi estén hét óra körül, vagyis napfényben indultak kutyát sétáltatni a Kő-hegy irányába. Közel a szentendrei házakhoz, a murvás úton egy vaddisznó nézett velük szembe.

Támadni akart a vaddisznó

János azt írta a közösségi oldalán, hogy a disznó 2-3 méterre volt tőle, és egyértelműen meg akarta őt támadni, elindult felé, talán kicsinyei voltak a közelben. „A párom picit arrébb volt, azt mondta ne mozduljak, de a disznó jött. A rottweilerünk, Brúnó látta, hogy támadni készül a vaddisznó, megfogta a pofáját, de megsérült a kutya. A vaddisznó több helyen is megszúrta a kutyát, végül a párom és a kutya elzavarták a vaddisznót.” – írta.

Csak este lőhetnek

Egy-egy kárt okozó vad elejtése több napot vesz igénybe, csak az esti órákban van erre lehetőség. “Egy ingatlanra 20 alkalommal kellett kimenni, mire végre megjelent a vaddisznó. De a kilövésre a legvégső esetben kerül sor, ha látok más megoldást a vadak távoltartására, akkor azt ajánlom a bejelentőknek – mondja korábban Fazakas Lajos, aki közel negyven éves vadászati gyakorlattal rendelkezik, dolgozott mezőőrként és vadőrként is.

Veszélyesek a gazos kertek

A profi vadőr elmondta: sok esetben a kerítést kellene megerősíteni, vagy megfelelően elzárt helyen kellene tartani a kukát, felszedni a lehullott gyümölcsöt, lekaszálni a kert végében a gazt, az elburjánzott aljnövényzetet kiirtani. Az említett óvintézkedéseken kívül jó tapasztalatokat hallani a vadriasztó folyadékokról is, amit a kerítés tövébe, a földre kell permetezni, több, nagyobb esőzés után is hatékony. De az ultrahanggal működő vadriasztókat is ajánlják mert a kutyák, macskák többségét nem zavarja.

Személyi sérülés

Kilövési engedélyt csak vaddisznóra, rókára és borzra adnak ki, szarvasra, őzre nem. “Előfordul, hogy lehetetlenséget várnak el a bejelentők, ilyen például, hogy lőjem ki az erdőből érkező, az utcán csörtető vaddisznó konda vezérállatát. Ez képtelenség, ilyen helyzetben nem lehet megbizonyosodni arról, hogy a lövéssel nem okozok-e személyi sérülést vagy vagyoni kárt. Alapszabály, hogy a vadásznak pontosan azonosítania kell a kilövendő állatot, és gondosan felmérni, hogy a lövés leadásával biztos nem veszélyezteti senki testi épségét.” – mondta Fazekas Lajos.

Mit tegyek, ha vaddisznóval találkozok?

Május és júniusban különösen nagy esély van arra, hogy vaddisznóval találkozzunk az agglomerációs erdőkben – igaz, más hónapokban is könnyen előfordulhat egy nemkívánatos találkozó. A vaddisznó nem játék! Ha azt halljuk, hogy a közelünkben lehetnek, de még nem látjuk őket, csapjunk zajt: tapsoljunk, énekeljünk, így szinte biztos elkerülnek minket. Ha szembe találjuk magunkat velük, kerülni kell a szemkontaktust, álljunk meg és várjuk meg, hogy elmenjen. Elfutni nem érdemes, mert a vaddisznók 45 km/h-ás sebességgel tudnak szaladni, könnyen utolérnek. A vadkanok az agyarukkal szúrnak, a kocák harapnak. Ha van a kezünkben bot, érdemes a támadó vaddisznó elé tartani, ha felkészültebb túrázók vagyunk és van időnk elővenni a vadriasztót, vagy a gázspray-t, akkor fújjuk rá, de akkor is számítsunk ütközetre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vaddisznó a városban – Forrás: Youtube