Megtáncoltatja a Velence Korzó üzemeltetője a helyi önkormányzatot. Tavasszal körbekerítették a strandot, az önkormányzatnak ez nem tetszett, szerződést bontottak, de korábban olyan jó megállapodást köthetett az üzemeltető, hogy szinte kirakhatatlan. Most ismét lezárták a strandot, senki sem léphet a Korzó területére. Nagy kérdés, hogy ez kinek jó?

Tilos a belépés

Vasárnap sokan voltak a Velencei-tó partján a Korzón. Sokan sétáltak, a gyerekek játszottak, családok büféztek, jól érezték magukat. Hétfő reggel mindenki arra ébredt, hogy a terület működtetője hermetikusan lezárta a területet, senki sem léphet be, még azok a büfések sem, akiknek ott van az üzlete. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyár végi felújítások

A Korzót üzemeltető Gomi Kft. állítólag azzal indokolta a lezárást, hogy a Korzó munkaterület, nyár végi felújítások zajlanak. A büfések kiakadtak, hiszen sokan a járvány idején munkahelyvédelmi támogatást vettek fel, és folyamatosan érkeznek a megrendelt áruk is. Az önkormányzat tehetetlen, hiszen 2030-ig szóló üzemeltetési szerződést kötöttek a Gomi Kft-vel.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Tavasszal szerződést bontott az önkormányzat

Ahogy azt májusban az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, az önkormányzat szerződést bontott az üzemeltetővel. Ezt azzal indokolták, hogy a Korzó üzemeltetésével megbízott GOMI Kft.-vel sok probléma volt. A cég nem gondozta megfelelően a területet, nem foglalkozott a zöld területekkel, és engedély nélkül építtetett ideiglenes épületeket a helyre. 

Ciki az önkormányzatra nézve

A viták ellenére a nyár folyamán a Gomi Kft ideiglenes intézkedés keretében birtokvédelmet nyert a bíróságon, így tulajdonképpen azt csinál, amit akar. A város egyelőre semmit sem tehet, a polgármester, Gerhard Ákos is csak nézheti mi történik az önkormányzat által 2009-ben üzemeltetésre bérbe adott tóparton.

Nevesíteni lehetne a felelősöket

A velencei eset is tökéletes példája annak, ha egy önkormányzat nem kellő körültekintéssel köt szerződést, és egy magáncég gyakorlatilag kirakhatja az önkormányzatot a saját területéről. Velencén biztosan nevesíteni lehetne azokat az embereket, akik egykor ennek a szerződésnek a megkötését kezdeményezték.

Valósággá vált kockázat

Jogilag nem kérdés, hogy minden rendben van, azonban az idő bebizonyította, úgy tűnik a lehető legrosszabbat tették a saját településükkel. A pillanatnyi vélt előnyök mellett eltörpült az a kockázat, amely most valósággá vált. A biznisz fontosabb lehetett az ott élők érdekeinél. Az önkormányzatnak jelenleg alig van beleszólása abba, hogy mi történhet a saját területén, az ott élők közös közterületén.

Lakcímkártya és kupon

Korzót üzemeltető Gomi Kft-nek tehát 2030-ig van üzemeltetési szerződése. Azt állították tavassszal, hogy a strandnak csak egy részét kerítették le, ahová helyi lakcímkártyával ingyen be lehet menni, a nem helyi vendégek pedig a büfékben „lefogyasztható” kupon ellenében mehetnek majd be, vagyis szerintük senki sem jár rosszul. IDE KAPCSOLÓDIK: Már a Velencei-tóig ér a fővárosi agglomeráció, egymás után épülnek a társasházak

Túl sokan járnak a Korzóra

A Gomi ügyvezetése tavasszal aról számolt be, a fő probléma az, hogy sokan nem megfelelően használják a területet, illetve tolvajok is felbukkannak a szabadstrandon: rendszeres az értékek eltűnése, sokan nem fogyasztanak a büfékből, hanem a Korzó Sparjában veszik az ételt, aztán még ott is hagyják a földön a szemetüket, csikkeket nyomnak el a homokban. A környék kutyásai este a Korzónál sétáltatnak, és némelyek nem szedik össze a kutyájuk után ürüléket, így másnap hajnalban az üzemeltetésnek kutyapiszok-takarítással és az éjjel a tóparton piálók után maradt üvegcserép feltakarításával kell kezdenie.

Nem szedhet díjat az üzemeltető

Az önkormányzat szerint a 2009-es üzemeltetési szerződés értelmében az üzemeltető semmilyen jogcímen nem szedhet díjat, nem kérhet költségtérítést közcélúnak minősített területeken. Ilyen a strand vagy éppen a sétány is.

Tavaszi nagy bejelentések

Mint tavasszal írták: „Az üzemeltetési szerződés szerint a strand, a part és a sétányok lezárására, ott esetleges díjszedésre vagy kuponértékesítés ellenében való beengedésre az üzemeltetőnek nincsen lehetősége.” Azt is írták, hogy az önkormányzat haladéktalanul megkezdi az eredeti állapot visszaállítását. Ez az épülő kerítés elbontását jelenti.”

Fél év alatt sem sikerült az önkormányzatnak lebontani a kerítést

Ez az önkormányzati bejelentés pont fél évvel ezelőtt történt, ehhez képest a kerítés még mindig ott van, túl sok mindent tehát nem ért el Gerhardt Ákos polgármester. Ha még elhúzódik az ügy, talán a Korzónak sem lesz túl sok értelme, hiszen a Velencei-tó olyan sokat apadt a nyáron, hogy több helyen jelentősen eltávolodott a korábbi partvonaltól a víz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A nyár folyamán csaknem 40 cm-t apadt a Velencei-tó vízszintje

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu (2021.10.03.)

Kiemelt kép: Kerítés a Velence Korzónál – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu