Az Európai Bizottság úgy döntött, nem hosszabbítja meg az AstraZeneca gyártójával a júniusban lejáró szerződését. A rendkívüli hírt Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos közölte egy nappal azután, hogy az Unió jóváhagyta az 1,8 milliárd adag Pfizer-vakcina beszerzését biztosító szerződését.

Nem hosszabbítottak

“Nem újítottuk meg a szerződést június utánra. Meglátjuk, mi lesz később” – mondta a francia biztos a France Inter francia közrádiónak adott interjúban, idézte az MTI. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem jön több AstraZeneca?

A francia biztosnak feltették a mindenkit foglalkoztató kérdést, miszerint “ez azt jelenti, hogy soha többé nem érkezik több AstraZeneca-oltóanyag az Európai Unióba?” Thierry Breton azt mondta, ő azért nem vonna le ilyen következtetéseket.

Pfizerral kezdtek

“Ezt még nem lehet kijelenteni, várjanak. Még csak most kezdtük (a szerződések megújítását a Pfizer/BioTech-kel), és másokkal is meg fogjuk újítani… Azért a Pfizerral kezdtük, mert már a második szakaszon dolgozunk, a második generációs oltásokon” – mondta.

1,8 milliárd Pfizert már aláírtak

Ursula von der Leyen szombaton jelentette be, hogy a Pfizer/BioNTech vállalatokkal újabb megállapodást kötöttek, amely szerint 900 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot szállítanak le további 900 millió dózis későbbi megvásárlásának lehetőségével 2022-ben és 2023-ban. Ugyanakkor ehhez hozzátette azt is, hogy Európai Bizottság más gyógyszergyártókkal is tervez együttműködést.

Gyermekek is kaphatják

Ursula von der Leyen korábbi tájékoztatása szerint a további vakcinaadagok a koronavírus új változataival szembeni védettség biztosítása mellett lehetővé teszik gyermekek és fiatalok beoltását is.

Inkább az RNS-alapú vakcinák élveznek előnyt

Az Európai Bizottság a szerződéskötéseivel tulajdonképpen egyértelművé tette, hogy RNS-alapú (mRNS) alapú oltóanyagokat részesíti előnyben. Ilyen vakcinák a Pfizer és a Moderna oltásai is, és ezek bizonyítottan hatásosak a koronavírus dél-amerikai és brazil variánsaival szemben is.

Nem tűrik a késlekedést

Thierry Breton egyébként már április elején elmondta, hogy az Európai Unió csak azokkal a vakcinagyártókkal szerződik, amelyek képesek teljesíteni a rendelésüket a megadott időn belül.

Dánia sem kért az AstraZenecából

Agnes Pannier-Runacher francia ipari miniszter pedig akkor jelezte, hogy az Unió nem fog szerződést hosszabbítani az AstraZenecával, amikor Dánia teljesen elállt az oltóanyag alkalmazásától. Más országokban a ritka vérrögképződéses esetek miatt bizonytalanodtak el az oltóanyag használatától, illetve emiatt a vakcinát életkori korlátozásokhoz kötötték.

Késtek

Az Európai Bizottság múlt hónapban jogi eljárást indított az AstaZenecával szemben, amiért a brit-svéd gyártó nem teljesítette időben a vállalt szállításait, a felek május 26-án egyeztetnek a bíróság előtt Brüsszelben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: AstraZeneca oltás – Forrás: MTI/Balogh Zoltán