A jelenleg hatályos magyar törvények nem teszik lehetővé a munkaadók számára, hogy alkalmazottaikat koronavírus-elleni védőoltás beadására kötelezzék. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez két hónap múlva is így lesz, amikor már tömegével áll rendelkezésre oltás, hiszen a kormánytöbbség bármilyen módosítást azonnal megszavaz az Országgyűlésben, ha ez a kormányzati szándék.

Nem kötelezhet a főnököd oltásra

A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a munkáltatók számára, hogy kötelezővé tegyék dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást – hívják fel a figyelmet dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Simkovicz Benjámin, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői – írja a 24.hu hírportál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Semmilyen feladatkörnél nem tehetik kötelezővé

A vakcina beadatása jelenleg nem kötelező hazánkban, így a munkáltató sem teheti azzá, még feladatkörhöz kötötten sem. IDE KAPCSOLÓDIK: Jövő héttől jön a védettséget igazoló okmány, aki tünetmentesen esett át a betegségen, annak 14 ezer forintjába kerül majd

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Diszkrimináció

Amennyiben a munkáltató kötelezővé tenné a munkavállaló számára a védőoltást vagy a dolgozót bármilyen hátrány érné amiatt, hogy nem adatja be magának a vakcinát, az diszkriminációs és adatvédelmi aggályokat is felvet. EZ IS ÉRDEKES: Egyre rejtélyesebb a koronavírus kínai megjelenése, a WHO nyomozói meglepőt állítanak

Valaki nem kaphat oltást

A vakcina beadatása nem lehet egy mindenkire előírt kötelezettség, hiszen lehetnek olyan dolgozók is, akik személyes helyzetükből fakadóan nem kaphatják meg az oltást, így például a várandós nők, vagy akik allergiásak a védőoltás bizonyos összetevőire, illetve akik korábban már átestek a víruson, de még nem telt el a meghatározott idő ahhoz, hogy megkaphassák a vakcinát.

Kevés a vakcina

Az oltás kötelezővé tételének az is akadálya, hogy az jelen pillanatban még korlátozottan áll rendelkezésre és éppen a munkavállalók legnagyobb hányadát kitevő korosztály majd csak egy későbbi időpontban fog hozzájutni az oltáshoz. EZ IS FONTOS CIKK:
„Egyes gyógyszerek sokkal veszélyesebbek az oltásnál” – mondta Karikó Katalin a Pfizer-vakcinát kifejlesztő magyar kutató

Jogi következmények

Az oltás kötelezővé tétele esetén a nem beoltott munkavállalók hátrányos megkülönböztetésben részesülhetnének a beoltott munkavállalókhoz képest, ami komoly jogi következményekkel járhat – hangsúlyozta Óváry-Papp Nóra ügyvéd.

Állásinterjún sem kérdezhetnek rá az oltásra

A munkaszerződés megkötését sem lehet a munkavállaló védettségétől függővé tenni, emiatt az állásinterjún sem lehet erre irányuló kérdést feltenni. A jogászok szerint a munkáltatóknak továbbra is az otthoni munkavégzést érdemes elrendelni, rotációs sémákat vezessenek be az irodai jelenlétre, illetve fizikai izolációs megoldásokat alkalmazzanak és fokozottan fertőtlenítsenek azokon a munkahelyeken, ahol a személyes jelenlét nélkülözhetetlen – mondja Simkovicz Benjámin az ügyvédi iroda szakértője.

Kötelező oltás

A Financial Times szerint egyes idegenforgalmi ágazatokban, például a hajótársaságoknál erőteljesen gondolkodnak azon, hogy a személyzet számára is kötelezővé teszik az oltást, még akkor is, ha jelenleg nem teljesen tisztázott ennek Nagy-Britanniában sem a jogi háttere.

Szükséges védőoltások

A neves gazdasági hírportál emlékeztet arra, hogy az ausztrál Quantas légitársaság vezérigazgatója, Alan Joyce nemrég azt mondta, hogy a nemzetközi utazásokhoz szükségesek lesznek a védőoltások. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán