Szerdán a Kormányinfón bejelentették, hogy az eddigi ársapkás élelmiszerek mellett a tojásra és az étkezési burgonyára is árstopot vezetnek be. Késő este meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendelet.

Éjjel kellett volna átállnia a boltoknak

Az étkezési burgonyára és a tojásra vonatkozó árstopok már csütörtöktől életbe léptek. Mindez azt jelenti, hogy a boltoknak a késő este bejelentett rendeletre az éjjel kellett volna reagálnia. Mivel a boltok többségében éjjel nincs dolgozó az üzletben, így erre sok helyen lehetőség sem volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közleményt adott ki az Országos Kereskedelmi Szövetség

„Ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek” – szól az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezek is érdekelhetnek!

Idő kell az átállásra

A hatósági árakra történő átálláshoz idő kell, nem megy egyik pillanatról a másikra. Az Országos Kereskedelmi Szövetség felhívta a figyelmet, hogy bármilyen ok miatt is történik az árváltozás, azokat a vállalkozások központjai rendelik el az üzleteik számára. Ráadásul az online pénztárgépek átállítására is szükség van ahhoz, hogy megfelelő nyugtákat tudjanak kiállítani. Nem csak arról van tehát szó, hogy át kell írni kézzel az árcédulákat.

Minél nagyobb egy üzlet, annál több a teendő

A nagyobb üzletek nem csak egyféle tojást vagy burgonyát kínálnak a vásárlóiknak. Nekik mindegyik érintett termék esetében át kell állítani az árakat. Éppen ezért türelemre van szükség a vásárlók részéről.

Ennyivel csökken a tojás és a krumpli ára

Az M-es tojás ára 25, míg a kései krumplié 10 százalékkal csökkenhet a kormány döntésének köszönhetően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. Az inflációra is hatással lesz a döntés. A számítások szerint 0,1-0,2 százalékponttal mérsékli azt.

Ennyiért lehet majd kapni őket

A Pénzcentrum számításai szerint 10 db tojás átlagos fogyasztói ára 723 forint volt szeptemberben. A kései burgonya kilójáért átlagosan 352 forintot kellett fizetni. Ennél azonban többe is kerülhet a tojás vagy a krumpli egyes üzletekben. Az árat ugyanis ahhoz az árhoz kell igazítania az üzleteknek, amennyiért szeptember 30-án kínálták ezeket, a fentiek pedig csak átlagárak.

Eddig lesz érvényben az árstop

Mint minden élelmiszerre vonatkozó árstop, így a burgonyára és a tojásra vonatkozó is legalább 2022. december 31-éig lesz érvényben. Ugyanez igaz a benzinárstopra is. A 95-ös benzin és a normál gázolaj árát szintén az év végéig fagyasztották be.

Ezekre az élelmiszerekre vonatkozik árstop jelenleg

Pillanatnyilag a kristálycukor, a finomliszt, a sertéscomb, a csirkemell, a csirkefarhát, a csirkeszárnyvég, a napraforgó-étolaj, a 2,8 százalékos UHT tartós tej volt eddig árkorlátozás alatt. Ezekhez adódik hozzá most az étkezési burgonya és a tojás.

Bővülhet az árstopos termékek köre

Gulyás Gergely a Kormányinfón újságírói kérdésre elmondta, hogy bővülhet a későbbiekben az árkorlátozás alá eső élelmiszerek köre. Azt nem mondta el, hogy pontosan mely termékekről lehet szó. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a száraz tészta és a kenyér is a jelöltek között van. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pixabay