Mindig elegáns volt és amíg csak lehetett, figyelt arra, hogy jó formában maradjon. Ezt mondta magáról egyik utolsó interjújában Galambos Erzsi. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulata és a József Attila Színház örökös tagja életének 92. évében hunyt el csütörtökön.

Zenés darabokban játszott

Galambos Erzsi, aki a József Attila Színház előtt csaknem két évtizeden át a Budapesti Operettszínház tagja volt, főleg zenés játékok, operettek szubrett- és primadonnaszerepeiben aratta sikereit, de jelentős prózai szerepekben is színpadra lépett – írtuk visszaemlékezésünkben. A musical műfajának egyik első hazai előadója volt, a Kossuth-díjat a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért, kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításaiért kapta meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elképesztő karrier

A művésznő egészségi állapota miatt tavaly vonult vissza végleg az aktív színjátszástól. Méltósággal viselt betegsége után november 16-án, életének 92. évében hunyt el. Galambos Erzsi korábban elmondta: sosem érezte fárasztónak a munkáját, pedig elképesztő karrier áll mögötte. 75 évig volt a pályán, százon felül van a főszerepei száma. Emellett pedig háziasszonyként, családanyaként is helyt állt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mint két külön hátizsák

Ahogy fogalmazott: a pályája és családja egyformán fontos számára: „Mint két külön hátizsák. Amikor bemegyek a színházba, felveszem azt a hátizsákot, a másikat leteszem a portán. Amikor kijövök a színházból, kicserélem, és jön a privát élet” – nyilatkozta az Abaházi Presszó című műsorban.

„Sosem volt fárasztó”

„A férjem, Petrovics Emil csak azt szerette megenni, amit én főztem. Akkor este nekiálltam. De ez sem volt fárasztó. Kitaláltam, hogy: ki szeret vasalni? Senki. Odaraktam a tévé elé a vasalódeszkát, és azt képzeltem, hogy ez a szerepem” – árulta el a színésznő az interjúban. Az is kiderült, Galambos Erzsi mindig figyelt arra, hogy elegáns legyen.  

Sosem lehet tudni…

 „Én ha leviszem a szemetet, akkor is így nézek ki, mert sosem lehet tudni, mikor jön fehér lovon velem szembe az a bizonyos herceg, aki azt mondja: Galambos Erzsi, légy a feleségem! Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot: 1931. december 5-én születtem. Nem veszem tudomásul. A 90 az egy borzalmas évszám, utálom, nem szeretem. De nem vagyok hajlandó tudomásul venni. Elkövetek mindent, hogy jó formában maradjak” – elevenítette fel a Metropol.

Budapesten született

Galambos Erzsi 1930-ban született Budapesten. Szülei Galambos Dezső és Palásthy Ilona voltak. Gyerekként Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott. 1955–1958 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1958–1962 között a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban játszott, és itt készítette első koreográfiáit is. 1962–1964 között a budapesti Petőfi Színház tagja volt. 1964–ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. 1983–tól a József Attila Színház tagja volt. Kezdőként Somlay Artúr, Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, Básti Lajos, Gombaszögi Ella és Honthy Hanna partnere volt.  

Házasságok

Első házasságát Nagy Attila színésszel kötötte, akitől elvált. Ezt követően Perlaki István színész felesége lett. Harmadik férje Petrovics Emil zeneszerző volt. Egy lányuk született 1972. április 21-én, Petrovics Eszter, aki a Duna Televízióban rendezőként és szerkesztőként dolgozott. Lányának férje Lafferton Zsolt lap- és reklámtervező. 2007-ben egy új szerepben is megmutatkozott, a nagymamáéban, amikor április 6-án megszületett az unokája, Lafferton Zsófia.

Tavaly játszott utoljára

A Nagymező utcában csaknem két évtizedig az első számú sztárok egyike volt, majd 1983-ban átszerződött a József Attila Színházhoz, amelynek örökös tagja, és ahol a Mici néni két élete című darabban játszott.

Legnagyobb sikerei

Legnagyobb sikereit modern zenés darabok főszerepeiben aratta: volt Eliza (Loewe: My Fair Lady), Dulcinea (Leigh–Wassermann: La Mancha lovagja), Anita (Bernstein: West Side Story), Kocsma Jenny (Brecht–Weil: Koldusopera). Ő maga legemlékezetesebb szerepének Georg Kreisler Lola Blau című zenés monodrámáját tartja. Sikeres prózai alakításai közé tartozik Marosiné (Molnár Ferenc: A doktor úr), Breitmayerné (Szomory Dezső: Incidens az Ingeborg-hangversenyen) és Muskátné (Molnár Ferenc: Liliom). Filmen és tévéfilmekben is foglalkoztatták, játszott a Rákóczi hadnagya, a Csendes otthon, az Özvegy menyasszonyok, A gyilkos a házban van, A canterville-i kísértet, valamint a Szerelem első vérig című alkotásokban.

Sokoldalú művész volt

Galambos Erzsi rendkívül sokoldalú művész, táncos, énekes és prózai szerepekben egyaránt kiváló, sőt koreográfusként is bemutatkozott. Egy interjúban elmondta, hogy a világon a legjobban a színpadon érzi magát, egy méltató kritika szerint mindent tud a színpadon, színházat lehet rá építeni. Azt tartja feladatának, hogy a rivaldafényben azt nyújtsa, amit a közönség elvár tőle, és legszívesebben azt hallgatja, amikor neki tapsolnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Galambos Erzsi. Fotó: archív