A Migration Aid szervezet alapítójával, Ujhelyi Sándorral közölték, hogy már nem kívánatos személy a menekültek fogadására kijelölt BOK Sportcsarnokban.

Önkéntesként segített

Minderről 168.hu-nak beszélt maga Ujhelyi Sándor, aki egyebek között önkéntes tolmácsként és koordinátorként segített be a menekültek számára kialakított épületben. Ujhelyi elmondása szerint számos szervezéssel kapcsolatos problémával szembesült az utóbbi hetekben, ezekre pedig igyekezett felhívni a figyelmet, valamint segítséget is rendszeresen kért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hiányosságokat tapasztalt

„Március hetedikén mentek ki először a Keleti Pályaudvarra. Miután megtapasztaltam az ottani hiányosságokat, március nyolcadikán levelet írtam Pintér Sándor belügyminiszternek. Kértem, hogy járjon közbe, mert tarthatatlan állapotok vannak. Ez eredményre vezetett, pár nap múlva lett orvosi szobánk, megjöttek a WC-konténerek is, lassan kezdett megfelelően kiépülni a helyszín, csakhogy most átvittek minket a BOK csarnokba” – árulta el a portálnak, aki arról is beszélt, hogy az önkéntes tolmácsok is folytatták a munkát a BOK Sportcsarnokban, azonban az új hely új szervezési problémákkal is járt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kapcsolódó:

Jelezte a problémákat

Ujhelyi a portálnak azt is mondta, hogy már az első nap jelezte, nincs pénzváltó a helyiségben, s mivel a menekülteknél gyakran csak dollár van, hiába van pénzük, nem tudják megvenni, amit akarnak. “Kitalálták azt is, hogy a csarnokba csak busszal mehet be és távozhat menekült, gyalog nem. Ezek nagy gondok, és rendszeresen jeleztem is őket. A felvetésekre viszont gyakran olyan válaszokat kaptunk, hogy majd az idő eldönti, életszerű-e a probléma, illetve hogy ez a koncepció, ehhez kell tartanunk magunkat. Csak íróasztalnál ülve nem lehet döntést hozni, mikor az élet határozza meg a problémákat. Megesett, hogy a gyalog érkezett menekülteket nem engedték be a csarnokhoz, vissza kellett gyalogolniuk a Keletihez, és utána busszal újra odautazni” – mesélte a lapnak Ujhelyi, aki ezen túlmenően is számos egyéb problémával fordult a Budapest Főváros Védelmi Bizottsághoz.

Felhúzta magát

A tolmács a portálnak arról is beszélt, hogy pár nappal ezelőtt felhúzta magát egy embertelen eseménnyel kapcsolatban, akkor megfogadta, hogy többet nem teszi be a lábát a helyszínre. “A rendőrök kiabáltak a csarnokba érkező menekültekkel és egy tolmáccsal is, akik segítséget akartak kérni egy menekült beteg gyerekhez. Minden nap írok helyzetjelentést a történtekről, illetve megszólaltam a 168 egy cikkéhez is a BOK Sportcsarnokkal kapcsolatban, ezt is leírtam”

Nemkívánatos személy

Ujhelyinek a BOK Sportcsarnokban volt egy információs pultja a munkájához, viszont azt mesélte, hogy csütörtök reggel már rendőrök álltak a számára elkülönített résznél.  „Azt mondták, hogy nincs gond, el is mentem onnan, mert jött egy család, akiknek segítségre volt szükségük. Mikor visszatértem, az ügyeletes  rendőrparancsnok rám förmedt, hogy mit keresek itt. Próbáltam elmagyarázni, hogy ez az én asztalom, erre közölte, hogy oda már más feliratot raktak, ez mostantól rendőrségi terület, és azt mondta, azonnal el kell hagynom a részt. Közben egy ezredes, aki mindig nagyon segítőkész volt, lejött az eligazításról és hebegett-habogott. Egyenesen rákérdeztem, hogy nemkívánatos személy lettem a csarnokban, mire azt felelte, ha van ilyen kategória, igen”

Az őszintesége lehetett a gond

Nagyon úgy fest, hogy Ujhelyit az őszintesége miatt nem látják szívesen a BOK-ban. Mindez azonban csak azért nagyon visszás, mert Ujhelyi elmondása szerint ő nem állított valótlanságokat, sőt, a korábbi nyilatkozatában is elmondta, hogy az észrevételeire mindig a lehető leghamarabb választ kapott. “Néhány hét alatt sikerült odaáig eljutni, hogy egy katonaezredes azt mondta nekem, Ujhelyi úr, ha bármi kérése van papírra is írja le, nehogy elfelejtsük. Ilyen segítőkész emberek is voltak szolgálatban, én ezt is mindig elmondtam. De problémák is léteznek, ezekről is fontos beszélni, máshogy nincs megoldás” – mondta Ujhelyi, aki azt is közölte, a jövőben nem megy a BOK Sportcsarnokba, inkább más módon, más helyszínről segíti az országba érkező menekülteket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BOK csarnok – Forrás: Facebook/Ujhelyi Sándor