Gyakran nem is sejtjük, mekkora veszélynek tesszük ki biztonságosnak gondolt otthonunkat azzal, hogy egy fényképet posztolunk a nyaralásról – figyelmeztet a rendőrség!

A Facebookon könnyen, akár akaratlanul is kiszolgáltatjuk otthon hagyott értékeinket az agyafúrt, erre szakosodott bűnözőknek, akik egy kis utánajárással könnyedén kideríthetik címünket, esetleg távollétünk időtartamát. A legszebb nyaralás is rémálommá válhat, ha hazaérve látjuk, hogy betörtek otthonunkba, felforgatták a szekrényeinket, ellopták emléktárgyainkat.


Ide kattintva éred al az agglomeráció betörések szempontjából legveszélyesebb városainak listáját.


Mit tehetünk a betörés megelőzésére?

Ne híreszteljük alkalmi ismerősök körében, hogy hova, mennyi időre készülünk elutazni! Nem tudhatjuk ugyanis, kinek adják tovább – akár jóhiszeműen is – a kapott információt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A nyaralás örömeit közösségi oldalunkon utólag osszuk meg barátainkkal!

Az utazás részleteit ne nyilvánosan, hanem otthon beszéljük meg! A tömegközlekedési eszközön, munkahelyen, nyilvános felületen folytatott egyeztetés bárkinek a fülébe juthat!

Zárjuk be az összes nyílászárót! A magasabban található ablaknál égve hagyhatunk kis fogyasztású lámpát, a földszinti, könnyen nyitható vagy kevésbé biztonságos ablakon, hátsó ajtókon javasolt lehúzni a redőnyt.

Kérjük meg megbízható szomszédunkat, barátunkat a postaláda rendszeres ürítésére, a lakás körüli napközbeni tevékenység elvégzésére, hogy lássák, „van élet a házban”! Így sokkal kisebb az esély arra, hogy szemet szúr otthonunk lakatlansága.

Amennyiben van, aktiváljuk a riasztót!

Érdemes vagyonleltárt készíteni, amelynek során egy füzetben összegezzük vagyontárgyainkat és azok értékét, azonosító számát, esetleg mellétűzhetünk fényképet az adott tárgyról. Ezt semmiképpen se otthon tartsuk, hanem például egy megbízható rokonnál, jó barátnál, hiszen ha a betörők saját ingatlanunkban találják meg, térképként szolgálhat a felkutatandó értékek vonatkozásában. Ha megtörténik a baj, a nyomozást és a biztosítási ügyintézést megkönnyítheti, ha összegezve vannak a keresett értéktárgyak!

Ha ismeretlen, gyanús személyeket, autót lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, és ne féljen értesíteni a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!