Budapest egyes közterületein csökkent az emberek biztonságérzete, mert városlakók sokaságát rettegésben tartó drogosok csoportokba verődve mozognak az Örs vezér terétől a Nyugati pályaudvarig. A Városházán érzékelték, hogy baj van, ezért léptek, már azt is tudják mi a megoldás a jelenség ellen.

Drogosok az Örs vezér terén

Az utóbbi hetekben kiemelt közéleti témává váltak a budapesti köztereken uralkodó állapotok: egyre több szó esik kábítószerező bandákról, csoportosan garázdálkodó hajléktalanokról, akik olykor rettegésben tartják például a Blaha Lujza teret, a Nyugati pályaudvart, az Örs vezér teret vagy épp a Népligetet. Ide kapcsolódik: Verekedő drogosok és alkoholisták tartották rettegésben az Örs vezér terét, most kivonult a polgármester és bejelentette: rendszeres takarítás és megemelt rendőrségi jelenlét lesz a téren

Rossz a helyzet

A probléma nem új keletű, a helyzet tényleg rossz – mondja Dávid Ferenc, a drogmegelőzéssel foglalkozó Kék Pont Alapítvány munkatársa. Szerinte a probléma kezelése elsősorban a Fővárosi Önkormányzat hatásköre, de azt is elmondta a 24.hu hírportálnak, hogy szerinte a kormány részéről még csak szándék sincs arra, hogy kezdjen valamit a helyzettel. Pedig nem kellene töprengeni a megoldáson, hiszen azt mások már kitalálták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Öntudatlan drogosok

A forgalmasabb helyeken tényleg könnyen belefuthat az ember kapualjakban fekvő emberekbe, padokon elterülő, öntudatlan szerhasználókba, akik valóban nem emelik az arra járók komfortérzetét.

Megemelt rendőri jelenlét

Rövidtávú intézkedésekből nincs hiány: amióta a budapesti közterek állapota újra a figyelem középpontjába került, több kerület is cselekvésre szánta el magát. Igaz, a tettek legtöbbször kimerültek abban, hogy a problémás helyeken megemelték a rendőri jelenlétet, egyes esetekben még katonákat is mozgósítottak. Arról viszont kevesebb szó esik, hogyan akarják az érintettek hosszú távon kezelni a helyzetet.

A főváros dolga

A szakértő szerint fontos, hogy a kerületeknek legyen saját stratégiája, de a probléma egészének kezelése elsősorban a Fővárosi Önkormányzat hatásköre kellene, hogy legyen.

Szisztematikus felszámolás

A főváros vezetése érzékelte a problémát, és szeptember elején megtette az első lépéseket. A közgyűlés ugyanis napirendre vette a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) újjászervezését, amelynek hosszútávú feladata a probléma szisztematikus felszámolása lesz. A fórumba meghívták a kerületek képviselőit, a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékeseit, valamint az érintett civil ernyőszervezetek képviselőit.

Áttolni a problémát

„Nem kerületekre vonatkozó stratégiát kell kialakítani, nem elégséges megoldás az, ha a kerületek megpróbálják egymáshoz áttolni a problémát, összehangolt fővárosi intézkedésekre van szükség” – mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes,, aki a BKEF feltámasztásáról szóló indítványt a közgyűlés elé tárta. 

Városlakók biztonsága

A hosszútávú megoldás mellett ugyanakkor a köztereken a rendőri jelenlét megemelését is indokoltnak tartják, hiszen az is a feladataik közé tartozik, hogy biztosítsák a város lakóinak biztonságát. Az viszont szerinte nem jelent megoldást, ha egyenként börtönbe zárják az utcán hangoskodókat, már csak azért sem, mert a Kék Pont munkatársa szerint a büntetés-végrehajtási intézetek szintén csordultig vannak a dizájnerdrogok okozta problémákkal. A helyzet kezelése csak idekint lehetséges, fogalmazott.

500 drogosról lehet szó

Egy friss ferencvárosi kutatás alapján kiderült, hogy a fővárosban nagyjából 300–500 fő alkotja a nyomorban élők drogpiacát, ők a város különböző pontjain, a tömegközlekedési eszközök vonalain szerveződve alakítják ki a térhasználatukat. Nem csak a fogyasztók, a terjesztők is. Ahogy Dávid fogalmaz, ebben a térben a dílerek is csövesek, ők is nyomorognak.

Az utcáról nem lehet meggyógyulni

A Kék Pont Alapítvány munkatársainak van megoldási javaslata arra, miként lehetne kirángatni ezeket az embereket a szerek fogságából. Ennek a felépülési útnak első és legfontosabb állomása az lenne, hogy biztosított legyen számukra a tisztességes körülmények közötti lakhatás.

Rehab és lakás

A szakértő szerint kezdésként olyan pontokat kell szerte a városban létrehozni, ahova a szerhasználók be tudnak menni, meg tudnak mosakodni, ki tudják egy kicsit fújni magukat. Erre rá kell építeni egy mentori programot, ahonnan később tovább lehet lépni a védett lakhatáshoz, onnan pedig a rehabilitációra. Csak a rehab után következhet a támogatott lakhatás igénybevétele.

Sokára lesz megoldás.

Jelen állás szerint úgy tűnik, mintha Budapest egyik legégetőbb gondját néhány száz, kisebb-nagyobb csoportokban nyomorgó ember okozza, akik ugyanúgy áldozatai egy problémának, mint a városlakók, akik kénytelenek elviselni a viselkedésüket. A helyzet valóban rossz, de a szakértő optimista, mivel látja a szükséges lépéseket, ám ebben a kérdésben nincsenek rövidtávú megoldások, még ha meg is valósul a széleskörű összefogás, igazi eredmény csak évek múlva lehetséges. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kábult drogosok az utcán – Forrás: Rendőrség