Nagyon hiányzott már Szentendrén a HÉV végállomásnál leégett Spar. Most végre elkezdődött a romos épület bontása, hogy hamarosan egy új szupermarket épülhessen a helyén. Lesz mélygarázs és felszíni parkoló is. A bontást Fülöp Zsolt, szentendrei polgármester kezdte meg, ő volt az, aki két évvel ezelőtt döbbenten állt a lángok előtt és már akkor megígérte, hogy újra felépítik ezt a boltot. Most a Spar egyik főnöke meglepő kijelentést tett. A bolt ugyanakkora lesz, mint eddig, de sokkal nagyobbnak fog látszani. Hogy lehetséges ez? Elmagyarázza az igazgató.

Óriási lángokkal égett a Spar

Ahogy azt elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportál megírta, 2021. április 7-én kigyulladt a Spar áruház Szentendrén a HÉV végállomásánál. Óriási lángok csaptak fel az épületből, menekült ki merre tudott. Rengeteg tűzoltó érkezett a helyszínre, a füst a város szinte minden részéről, sőt Budapestről is látszott. A Spar dolgozói időben kijöttek, nem sérült meg senki. Úgy tudjuk egy hibás ventilátor gyulladt ki a raktárban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Félelmetes volt

A tűzeset éjszakáján elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak adott interjút Szentendre polgármestere. Fülöp Zsolt akkor így fogalmazott: „Óriási lángokkal égett az épület, félelmetes volt látni, hogy milyen gyorsan terjed a tűz, de azt is jó volt látni, hogy milyen sok hivatásos és önkéntes tűzoltó, a katasztrófavédelem munkatársai milyen tökéletes szervezettségben, gyorsan és szakszerűen dolgoznak.” Azóta eltelt két év, a Spar pedig már nagyon hiányzik a helyieknek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Végre elkezdődött a bontás

Most fontos előrelépés történt az ügyben: Bontással kezdődött az építkezés. Október 5-én, csütörtökön délelőtt a bontás jelképes megkezdéseként Fülöp Zsolt polgármester az egyik tartóoszlop támasztópilléréből vágott ki egy darabot. Ez látszik az alábbi képen. A bontási munkálatokkal a kivitelező a tervek szerint három hét alatt végez. Az új áruház a hozzátartozó parkolókkal a régitől mintegy száz méterre, a jelenlegi murvás parkoló területén áll majd, és a tervek szerint 2024 végéig elkészül.

Fülöp Zsolt polgármester megkezdte a bontást

Forrás: szentendre.hu

Látványos szakasz

A Spar hálózatfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgatója, Egyházi Tibor elmondta, a csütörtökön kezdődött bontás várhatóan három hétig tart majd. A látványos szakasz, az épület szerkezetének elbontása várhatóan a következő hét közepéig befejeződik, majd annak végeztével a területen ideiglenes parkolókat alakítanak ki hozzávetőlegesen 50 gépkocsi számára. Cikkünk megjelenésekor, pénteken megkezdődött a régészeti feltárás a majdani áruház helyén. A polgármester szerint a régészek teljes kapacitással állnak majd neki a munkának, hogy mielőbb végezzenek. 

Lesz parkoló az építkezés idején is

A parkolóhelyeket illetően Fülöp Zsolt elmondta: a beruházóval abban egyeztek meg, hogy az építkezés teljes ideje alatt nem csökken majd a parkolóhelyek száma, azonban azzal kell számolni, hogy amint halad előre a beruházás, úgy változik majd, hogy éppen hol lehet lerakni az autót.

Nagyobbnak tűnik majd

A Spar munkatársa arról is beszélt, hogy az üzlet vásárlótere ugyanakkora lesz, mint a régi áruházé, de a nagyobb belmagasság, illetve korszerűbb építészeti megoldásoknak köszönhetően nagyobbnak érzik majd vásárlók. A felszíni parkoló mellett az épület alatt mélygarázst alakítanak ki. A több milliárd forintos beruházás a jövő év negyedik negyedévében készül el, akkortól várják majd a vásárlókat.

Park lesz a mostani bolt helyén

Jó hír, hogy mindössze egyetlen fát kell majd kivágni a beruházás során. A kisebb-nagyobb bokrok egy részét azonban el kell távolítani. A díszcserjéket gyökerestől emelik majd ki, és a Kálvária út végén megvalósítandó gyógynövény- és fűszerkertben ültetik el. A mostani torzó helyén létesülő ideiglenes parkoló területét pedig parkosítják, illetve a Vasúti villasoron is fákat, bokrokat ültetnek majd – írják a város hivatalos oldalán. A beruházás most megkezdett első lépéseit az alapkő lerakása követi majd a torzó elbontása után, várhatóan három hét múlva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így lángolt 2 éve a Spar

Ég a szentendrei Spar
Tűz a szentendrei Sparban – Forrás: Facebook

További cikkeink a leégett Sparról

Kiemelt kép: Ég a szentendrei Spar – Fotó: Facebook