Elképzelhető, hogy országos szinten egységesítenék a vízdíjakat, és az átlag alatti, illetve feletti fogyasztásra eltérő díjakat állapítanának meg. Lapértesülések szerint a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti rész a gáz- és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna.

Az egységes vízdíj évei

A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke, Kurdi Viktor úgy nyilatkozott: az egységes vízdíj többféle elven is felépülhet. Lehet a kiindulópont az, hogy minden, átlagjövedelemmel rendelkező család a bevételének meghatározott százalékát költse vízszolgáltatásra, vagy minden háztartásnak ugyanannyi legyen a vízdíja, függetlenül a jövedelmétől, vagy mindenütt a vízelőállítás indokolt költségeit tartalmazza a vízdíj. Az eddig kiszivárgott hírek szerint az ország minden részén egyforma összegbe kerülhet egységnyi víz a lakossági fogyasztóknak. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Négyezer féle vízdíj az országban

Jelenleg az országban mintegy négyezer féle vízdíjat alkalmaznak – tudta meg 24.hu. Ha egységesítik ezeket a díjakat, akkor a MaVíz elnöke szerint egyes településeken a jelenleginél alacsonyabb, máshol viszont magasabb lenne a vízdíj. Információi szerint ötszörös különbség is lehet az egyes településeken a lakossági tarifák között.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nincs mindenhol alapdíj

Az sem egységes az országban, hogy a vízszámlán szerepel-e alapdíj – egyes településeken igen, máshol nem. Kecskeméten például nettó 120 plusz 98 forint a havi alapdíj, Vecsésen viszont nulla. A víz- és csatornaalapdíj tulajdonképpen rendelkezésre állási díj, annak költsége fedezi, hogyha kinyitjuk a csapot, minden esetben folyjon belőle megfelelő minőségű és nyomású víz, illetve, ha lehúzzuk a vécét, akkor a felhasznált vizet mindenkor elvezessék, majd pedig megtisztítsák.

Logikus lenne a piaci ár

Iparági források szerint logikus döntés lenne a kormánytól, ha az áramhoz és a gázhoz hasonlóan a víznél is bevezetné, hogy csak az átlag alatti fogyasztásra legyen rezsicsökkentett a díj, felette pedig piaci árat kelljen alkalmazni.

 Igazságos és méltányos rendszert szeretne a kormány

A 24.hu információi szerint az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt egy szakmai megbeszélésen azt mondta, a kormány igazságos és méltányos vízdíjrendszert szeretne. Olyat, amely takarékosságra, felelős vízhasználatra ösztönöz, de közben biztosítja, hogy senki ne kerüljön méltatlan helyzetbe, vagyis az ivóvíz és a higiéniához szükséges víz biztosított legyen, a nagycsaládosok vízigényét is képes legyen kezelni a rendszer. Akik pedig nagyobb vízfelhasználók, azok fizessenek az átlagfogyasztás felett magasabb díjat.

50 százalékkal is emelkedhet a vízdíj

Azt lehet tudni, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a 2013-ban befagyasztott vízdíjak fedezeti értéke mára legalább 50 százalékkal csökkent. Ha ebből indulunk ki, akkor valószínűsíthető, hogy jelentős mértékben, akár 50 százalékkal is emelhetik a vízdíjakat.

Működőképesnek maradni

A kormány az idén 150 milliárd forinttal támogatja a víziközművek fenntartását, az ágazat bevétele pedig mintegy 280 milliárd forint, azaz összesen 430 milliárdból gazdálkodhatnak a vízművek. Jövőre minimum 200 milliárd forint kiegészítésre lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán működőképes maradjon a rendszer.

10-15 év kell a rendbetételhez

Ha lesz pénz, kapacitási okok miatt akkor is legalább 10–15 év kell ahhoz, hogy rendbe szedjék a rendszert. Ehhez évi 100 milliárd forint szükséges. Ha következetesen végrehajtják a felújításokat, akkor minimum tíz év múlva lehet majd elmondani, hogy az infrastruktúra állapotának romló tendenciáját sikerült megfordítani – állítja Kurdi Viktor.

Karácsony szerint agyrém

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy Karácsony Gergely szerint agyrém, hogy mindössze 22 fillért kell fizetni Budapesten egy liter ivóvízért, és emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás is azt követelné meg, hogy a vízdíj fedezze nemcsak a szolgáltatás, hanem a felújítások költségeit is. A főpolgármester ezért a cégek vízdíjának emelését sürgeti tíz év után, mint írta: „fizessenek többet a vízzabáló cégek, különben az embereknek kell majd fizetni helyettük!”

„A kormány nem tárgyalt erről”

A csütörtöki Kormányinfón a 24.hu azt kérdezte, az áramhoz és a gázhoz hasonlóan a víznél is várható-e az átlag alatti és feletti fogyasztás szétválasztása, eltérő díjak bevezetésével. Gulyás Gergely miniszter erre érdemben nem felelt, annyit mondott, hogy a kormány egyelőre nem tárgyalt erről. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció