Új repülő autót hozott nyilvánosságra a kínai Xpeng elektromosautó-gyártó leányvállalata. Az új közlekedési eszköz nem csak a levegőben, de az utakon is tud közlekedni. Ha piacra dobják az új fejlesztést, te is a levegőbe emelkedhetsz akár az Astoriánál, ha túl nagy a dugó. De milyen jogosítvány kell majd egy ilyen autóhoz és mihez kezdenek a magyar szabályozók az új közlekedési eszközzel? Elgondolkodtunk ezen, hiszen évek óta még az elektromos rollerek kérdését sem sikerült megoldani. Az új járműről készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Repülő és autó egyben

A HT Aero, a kínai Xpeng elektromosautó-gyártó leányvállalata tegnap egy olyan repülő autót hozott nyilvánosságra, amely a cég állítása szerint az utakon is képes lesz közlekedni – írja a Portfolió.

Összecsukható rotor

A kínai vállalat 2024-re tervezi az új modell bevezetését, a jármű könnyűszerkezetes lesz, a rotor pedig összecsukható – közölte a cég. Ez lehetővé teszi majd, hogy az autó az utakon közlekedjen, majd repüljön, amint a rotorokat kibontják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Szinte minden automata lesz benne

Az új repülő autó fejlett környezetérzékelő rendszerrel rendelkezik, amely képes teljes mértékben kiértékelni a környezet és az időjárási viszonyokat, hogy felszállás előtt biztonsági felméréseket végezhessen. A repülés során fejlett észlelési és repülésvezérlő algoritmust használ az akadályok elkerülésére – írják a techcrunch.com oldalon.

Régi álom

A teljes értékű repülő autó megalkotása nagyjából egyidős a dugókkal. Melyik sofőr ne álmodozott volna arról, hogy a hosszú sorokban araszoló járművek fölé repül. Részben ennek az álomnak a megvalósulása a világvárosok magasabb épületein is leszállni képes helikopterek.

Ki vezetheti majd?

Budapesten és környékén ki ne látott volna már sárga mentőhelikoptert leszállni az utcán. A jól képzett pilóták bravúros landolásokra képesek a város szinte bármely pontján. És itt meg is érkeztünk egy fontos kérdéshez: milyen képzettség kell majd egy repülni is képes autó vezetéséhez? Ide kapcsolódik: Az ALDI parkolójánál szállt le a mentőhelikopter, egy férfit a zebrán ütött el az autó, súlyos koponyasérüléseket szenvedett Ezt is érdemes megnézned: Mentőhelikopter szállt le a ferihegyi gyorsforgalmin, a reptéri mentőket is riasztották a súlyos balesethez

Milyen repülőgép a repülő autó?

Ha a jelenlegi szabályozásból indulunk ki, akkor minden olyan közlekedési eszköz, amely a levegőbe képes emelkedni repülőgépnek minősül. Ilyen közlekedési eszközt pedig csak arra kiképzett személyzet vezethet. És itt jönnek a további részletek: egy rotorokkal felszerelt repülő autó milyen repülőgépnek minősül majd? Sportrepülőnek, helikopternek esetleg ultrakönnyű repülőgépnek? Mindegyikhez más-más gyakorlattal rendelkező pilótára van szükség.

Az e-rollerekkel is baj van

A magyar szabályozási környezet lassan reagál a világ újdonságaira. Gondoljunk az elektromos rollerekre, amelyek a mai napig nem szerepelnek a KRESZ-ben. A rendőrök egy korábbi miniszteri értelmezés szerint segédmotornak tekintik és néha büntetnek is, ha nem ennek megfelelően használják ezeket a közlekedési eszközöket a városban. Ide kapcsolódik: Teljes káosz a rollerek szabályozása, 100 ezer forintos bírságot kapott egy elektromos rolleres a belvárosban

A drónokkal sem tudtak egy ideig mit kezdeni

A drónok szabályozásával is problémák voltak. Egészen addig, amíg gyakorlatilag minden drónról kimondták: repülő eszközök és minden repülést előre be kell jelenteni a hatóságoknál. Témába vág: Budapest Airport: drónozók veszélyeztették a légiforgalmat

Gazdagok játékszere

A 2024-től kapható repülő autók, ha valóban megjelennek az utakon, Budapest és környékén is biztosan lesznek olyan jómódúak, akik megengedhetnek majd maguknak egy ilyen járgányt. Vélhetően nem ők fogják majd vezetni, hanem a pilóta és autós jogsival is rendelkező sofőrjük.

Dugó a Duna felett

A repülő autók biztosan nem csökkentik majd a dugókat hiszen, ha sok ilyen autó lesz, akkor nem az utakon, hanem a Duna felett lesz majd dugó. A közösségi közlekedéssel szemben tehát a 2024-ben piacra kerülő repülő autók sem jelentenek majd igazi alternatívát a dugók ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó a repülő autóról

Kiemelt kép forrása: xipeng.com