A kormány rezsi változással kapcsolatos bejelentése az egész ország lakosságát érintő kérdés, amely napok óta korbácsolja a kedélyeket. Szilber Szilvia társasház-szakértő szerint a jövőben a társasházi értékmódosító tényezők közül a műszaki állapot még inkább hangsúlyos lesz a vevői mérlegeléskor. Eddig a tudatos lakásvásárlók a felújítás, karbantartást mértékét vizsgálták meg, azonban mostantól a közös nagy energiafogyasztó berendezések megléte is a fontos szempont lesz.

A lakosság meglepődött

A közmű számlák egyértelműen félrevezetőek voltak, ugyanis a narancssárgával kiemelt részen szereplő “rezsicsökkentés” nem a tényleges csökkentés összege. A homokszem ott került a gépezetbe, hogy a 2013 óta érvényben lévő rezsicsökkentés az akkori árhoz képest mutatta ki a csökkentést.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy példával szemléltetve:

Tegyük fel, hogy a pulyka virsli 300 Ft volt 2013-ban, most azonban már 450 Ft. A kereskedő ha “csökkentene” és 280 forintért adná, akkor biztosan azt írná ki, hogy a legutóbbi aktuális, 450 Ft helyett 280 Ft. Így érzékelnénk, hogy ez milyen mértékű/összegű kedvezmény. Egyértelműen félrevezető lenne, ha azt írná ki, hogy (a 2013-ban aktuális) 300 Ft helyett 280 Ft. A rezsicsökkentéssel majdnem így jártunk.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szolgáltatói haszon

Azzal a különbséggel, hogy a magyar állam 2021 júliusig kedvezőbb áron vásárolt gázt, mint a háztartások által fizetett rezsicsökkentett ár, amin a szolgáltató hasznot realizált.

Drágább volt

Azaz mintha a pulyka virsli idő közben máshol 140 Ft lett volna és “csökkentett” árnak nevezte volna a kereskedő, aki 280 Ft-ért kínálja azzal a kiírással, hogy 300 Ft helyett 280 Ft.

Emelkedett a gáz ára

2021 második felében indult el a gáz világpiaci árának meredek emelkedése, ami a rezsicsökkentés értesítő félrevezető tartalma miatt nem volt érzékelhető az átlag fogyasztó számára.  Akkor még nem tudtuk, hogy háború lesz, de a 15 évre megkötött orosz gáz vásárlási szerződés ténye azzal nyugtatja a fogyasztókat, hogy biztosított az ellátás.

A távhő ára nem változik

Szilber Szilvia társasház-szakértő szerint a szigetelés és a gázkészülékek karbantartása, energia tudatos fogyasztás fontos, de a lakosság nem tudja magát gazdagra spórolni, miközben a távhő szolgáltatás államilag fenntartott gépezete fűti az utcát a korszerűtlen egy csöves társasházi fűtési rendszerekkel. Műszaki megoldás már régóta lenne, azonban a távhő rendszer energia fogyasztása és az általa generált hatalmas bevételek csökkentése nem volt eddig cél.

Mi lesz a lakásárakkal?

A fővárosi lakásárak meg mindig elmaradnak az EU többi fővárosának lakás áraitól, ezért némi korrekció után a külföldi tőke beáramlása miatt az uniós átlagnál nagyobb csökkenésre nem érdemes számítani. Azonban a lakáspiaci keresletet is értelemszerűen befolyásolni fogja az energiaárak változása és a kisebb energiaigényű, önálló fűtési rendszerrel rendelkező lakások felé fordulhat a kereslet.

Bajban a társasházak 30%-a

A kormány a 2021 éves, háztartásonkénti átlagfogyasztást szabta meg kedvezményes határként, de központi kazánnal rendelkező társasházak számára alkalmazott szorzóhoz nem történt előzetes adatgyűjtés. A közös képviselőket és társasházkezelőket senki nem kérdezte meg, hogy az adott társasházban hány darab lakáscélú albetét (külön tulajdoni egység) van, azaz pl. a gázkazán fogyasztását hány háztartás használja.

Központi fűtés problémája

Sok társasház rendelkezik ház központi fűtéssel, azaz olyan kazánnal, amely a használati melegvizet és a fűtést szolgáltatja, de az elmúlt 10 év társasház építési hullámában a modern igényeknek megfelelve sok helyen került beépítésre központi klíma, autó liftek, öntözőrendszer automatika stb. energia fogyasztók is.

Nem lehet leválni

A tulajdonosi közösségekben felröppennek olyan javaslatok, hogy a fogyasztókat helyezzék üzemen kívül, azonban ez nem járható út. Ezeket a berendezéseket és rendszereket a társasház köteles üzemben tartani, mert a kisebbség jogos érdeke sérülne, ha a spórolás érdekében az alacsonyabb szinten lakók arról szavaznának, hogy a felvonókat leállítsák, vagy a garázskaput nyitva hagyják, vagy ne legyen világítás a lépcsőházba – írta cikkében Szilber Szilvia társasház-szakértő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció