Van, aki áldozatnak tartotta magát, ám volt aki azt mondta, kényszerpályán volt, mert attól tartott, az elnök el fogja lehetetleníteni őt munkája során. Néhány tízmilliós segítségért busás hasznot zsebelhetett be.

Van, aki beismert, más magyarázkodott

Schadl György feltételeit a praxisukat beindító végrehajtók elfogadták, aztán egy részük megtörten ismerte be meggyanúsításakor a korrupciós bűncselekményben való részvételét – derül ki azokból a nyomozati iratokból, amelyet a Blikk szerzett meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak egy szimpla kölcsön volt

M.-né dr. Cs. Éva – az egyik végrehajtó – azt mondta ügyészségi vallomásában, hogy több kölcsönt is kapott Schadl Györgytől, így a végrehajtói irodája beindításához 20 millió forintot. Összességében pedig 40 milliót, amit visszafizetett. Ezt nem jogtalan előnyért, vagyis a kinevezéséért fizette, és nem álltak korrupciós kapcsolatban. Hasonlóan nyilatkozott M. Eszter is, aki részt vett Bíró Ica ingatlanának elárverezésben. Éppen ezért tagadott, mivel szerinte az ügyészségnek nincs bizonyítéka.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Semmi törvénytelen nem történt

N. Gábor ugyancsak tagadott. Azt állította, hogy az önálló bírósági végrehajtói pályázatot szabályszerűen nyerte el, azért senkinek nem fizetett, az elnökkel pedig szóbeli megállapodás alapján jött létre a kölcsönszerződés. Szerinte a nyomozati anyagban található dokumentumok nem támasztják alá a bűnösségét. Kölcsönt kapott az elnöktől, amit törlesztett, és még 3 millió forinttal tartozott még.

Schadl el tudja intézni

Sz. Balázs arról számolt be, hogy Schadl végrehajtó helyettese, F. Vivien vetette fel neki, hogy legyen végrehajtó, amit az elnöke el tud intézni. Cserébe dr. Sz. Balázsnak egy bizonyos összeget, a leendő irodája osztalékának 1/3 részét kell Schadl Györgynek átadnia, a fennmaradó részt pedig a végrehajtó megfelezi F. Viviennel.

Egyharmad pénz ment a fideszes államtitkárnak

A férfinak később azt mondták, hogy az egyharmad Völner Pálnak megy, és ő ezt elfogadta. „2018-tól évi 50-100 millió forintot fizettem ki F. Viviennek” – nyilatkozta Sz. Balázs. Hozzátette, attól tartott, hogy ha nem fizet, akkor az elnök el fogja lehetetleníteni a végrehajtói munkáját. A férfinak később azt mondták, hogy az egyharmad Völner Pálnak megy, és ő ezt elfogadta. „2018-tól évi 50-100 millió forintot fizettem ki F. Viviennek” – nyilatkozta dr. Sz. Balázs. Hozzátette, attól tartott, hogy ha nem fizet, akkor az elnök el fogja lehetetleníteni a végrehajtói munkáját. Vádlottársa, F. Miklós áldozatnak érezte magát.

Majdhogynem uzsorakamat

A férfit 2019 júniusában úgy nevezték ki végrehajtónak az egyik Pest megyei városba, hogy túlzott szakmai tapasztalattal nem rendelkezett. A szükséges anyagiak sem álltak a rendelkezésére, ezért elfogadta a Schadl György által felajánlott segítséget. Az úgy szólt, hogy F. Miklós havi 2 millió forintot kap, cserébe 2 éven át átadja neki az iroda teljes adózott bevételét, vallomása szerint összesen 180 milliót át is adott. A pénzt F. Miklós Schadl mindenesével küldte meg az elnöknek.

Itt is az osztalékra pályázott

O. Ákos háza megépítéséhez kapott kölcsönt Schadl Györgytől, mintegy 60 millió forintot, de mást is megfinanszírozott neki az elnök. Abban maradtak, hogy a visszafizetésnél Schadl nem számol fel kamatot, hanem végrehajtó iroda osztalékának a 2/3-át kapja meg. Ez úgy 78 millió forintra rúgott.

Mások inkább féltek tőle

A végrehajtó tisztában volt azzal, hogy Schadl pozíciója miatt a hivatali működése biztosításához teljesítenie kell a megállapodásukat. Ez nem volt kérdés számára. Megjegyezte, terhelő vallomása miatt attól tartott, hogy az elnök ártani fog neki. V. Levente is bűnösnek vallotta magát.

Máshol tulajdonos is akart lenni

Miután kinevezték végrehajtónak, az irodája elindításához és működtetéséhez az elnök 27 millió forintot adott. Cserébe azt kérte, hogy 90 százalékban ő legyen a tulajdonos, s ilyen arányban részesedjen az osztalékból. Később azonban egy másik végrehajtó, F. Miklós lépett az elnök helyére.

Szokásos úton mozgó kenőpénz

„Kényszerpályán voltam, és azért fogadtam el” – mondta a férfi. Az irodáját Schadltól és nejétől bérelte. A 2021-es 45 millió forintos osztalék előleget M. Viktor révén juttatta el az elnöknek. A második osztalék 56 millió volt, aminek 90 százaléka ment a szokásos úton az elnöknek.

Az elnök semmit sem tud

Schadl tagadta, hogy a végrehajtói kinevezéseket befolyásolta. Továbbá azt nyilatkozta, hogy az azokkal kapcsolatos döntéseket sem Völner Pál hozta meg, neki pénzt nem adott, nem tudja, hogy az Igazságügyi Minisztériumban miként választották ki a nyertes pályázót, illetve volt, hogy kölcsönt nyújtott készpénzzel vagy utalással egyes végrehajtóknak, de korrupciós kapcsolatban nem állt velük. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Miskolci Egyetem.)