Az elképesztő áremelkedés ellenére is töretlen a budapesti agglomeráció népszerűsége, a telkek sorra fogynak, az új építésű házak iránt pedig akkora a kereslet, hogy pár hónap alatt is több millióval megdrágulhat ugyanaz a kiviteli terv, ugyanannál az építtetőnél, egy házszámmal arrébb.

100 milliós telekárak

A legfelkapottabb településeken a 100 milliós telkeárak sem ritkák, de aki az új építés helyett használt családi házra vágyik, annak is sokkal mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe. A KSH adatai alapján 2021 harmadik negyedévében a budapesti agglomerációban 49,5 millió forintra nőtt az átlagos lakásár, ami egy év alatt a legnagyobb áremelkedésnek számít régiós összehasonlításban – írja a Portfolió. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiköltözési hullám

Elképesztő kereslet és elképesztő árak jellemzik a budapesti agglomerációt. Bár a durva áremelkedés főleg az elmúlt másfél évben robbant be, a kiköltözési hullám már valamivel korábban elkezdődött. 2018 és 2021 között közel 48 ezerrel több lakosa volt Pest megyének, mialatt Budapesten közel 26 ezerrel csökkent a népesség.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Több kiköltöző, több bevétel

Érd polgármestere, Csőzik László a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak adott interjújában elmondta: 2019 óta nagyjából nyolcezren költöztek Érdre, a vállalkozások száma pedig 7700-ról felment bő 12 és fél ezerre. Mint fogalmazott, az új lakók többsége a 30–45 éves korosztályba tartozik. A Covid miatt, vagy a CSOK miatt akik kijöttek, azok hozták az egyéni vállalkozásukat, hozták a családi bt.-jüket, hozták az egyszemélyes kft.-jüket meg a mindenféle cégüket, ide átjelentették, hiszen a Covid miatt otthonról dolgoztak.

32 százalékos drágulás

Nem váratlan következmény, hogy a házak, lakások iránti kereslet az árakat is húzzák felfelé, a drágulás mértéke viszont már annál inkább meghökkentő: Budapest környékén az átlagos, használt ingatlanok ára a KSH adatai szerint 32%-al lettek drágábbak 2021-ben, mint egy évvel korábban.

Budapesti lakások csak 4%-ot drágultak

A jelentős áremelkedés a fővárosi agglomeráció valamennyi területére jellemző volt. Összehasonlításképp, a budapesti használt lakások átlagára 37,6 millió forint volt ugyanebben az időszakban, ami csupán 3,8%-kal magasabb a 2020-as évi átlagnál.

Kiemelkedő áremelkedés

Az országos átlag 21,1 millió forint volt, ami 10 százalékkal magasabb a korábbi évinél. Országosan tehát, és budapesti léptékben is kiemelkedő a több mint 30%-os drágulás. A vidéki agglomerációk közül a Balaton térsége is mindössze 15%-kal tudott emelkedni átlagárakban.

Kiugró térségek

A közel 50 milliós agglomerációs átlag azt is jelenti, hogy vannak térségek, ahol még magasabb áron keltek el a használt családi házak és lakások. Ilyen volt például a keleti agglomerációban pl. Csömör, Nagytarcsa, Kistarcsa és nyugaton Nagykovácsi, Pilisvörösvár, Budaörs és Törökbálint ahol 65 millió forintra rúgott az átlagos lakóingatlanár. A KSH értékei alapján az agglomerációs keleti részén volt a legjelentősebb drágulás alig egy év alatt, itt 38,7%-kal nőtt az átlag.

Egymás után telnek meg a települések

Az agglomeráció gyors benépesülése nagy terhet ró a helyi infrastruktúrákra, az elővárosi vasútfejlesztés és az elkerülő utak építése sokkal lassabb folyamat, mint amilyen ütemben kialakulnak az új parcellázású területek, új családi házas környékek. Egyes településeken már bejelentették: nincs náluk több hely, mások pedig az építési szabályok szigorítását szorgalmazzák. Ide kapcsolódik: „Nagykovácsi megtelt” – állítja Kiszelné Mohos Katalin, a luxusfalu polgármestere, aki elmagyarázta mi a bajuk a településen feszültséget okozó cserkészekkel

Kiemelt kép: illusztráció