Rosszul indult az év perbálon. Még január elsején az esti órákban egy járókelő vette észre, hogy a Szt. Anna templomból füst szivárog. Nagyjából fél óra múlva érkeztek ki a tűzoltók és megkezdték az oltást. A templomtüzeket régen sorscsapásként élte meg egy-egy falu közössége. Szerencsére az éppen arra járó Dubecz Tibor észrevette a füstöt, riasztott mindenkit, akit kell, így megakadályozta, hogy teljesen leégjen Perbál büszkesége.

Addigra már a templom barokk főoltára és a benne található két áldoztató kehely megsemmisült. Emellett elégtek a főoltárt letakaró szőnyegek, a főoltár mögött függő – a templom védőszentjeit ábrázoló – oltárkép elsötétedett és a színek „elvesztek”, illetve a kép kerete is sérült, valamint a nemrégiben feltárt, a főoltár mögött található freskó a hő és a füst hatására tönkrement, a keresztelőkút pedig megperzselődött – írja a Perbáli Hírmondó.

Ezen kívül az oldalfalakon és a boltozatokon sűrű füst lerakódások képződtek. A hőmérséklet olyan magas volt a templomban, hogy a főoltártól nagyjából 15 méterre található orgona sípjai a hőtől felhólyagosodtak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A füstöt észlelő, és az illetékeseknek azonnal jelző perbáli járókelőnek illetve a tűzoltóknak köszönhetően a tűz terjedését sikerült megállítani.

A helyi plébános és az egyházközségi képviselő-testület tagjai röviddel ezután nekifogtak a károk felmérésének.  A kár részben eszmei, hiszen a főoltár az 1800-as évek elején készült fából, valamint gazdagon díszítették fa faragványok.

A templom külső felújítása az elmúlt évben fejeződött be, belső felújítása pedig már előkészítés alatt volt. A tűzkárok elkerülhetetlenné teszik a felújítás mielőbbi megkezdését.  Az eset miatt Vízkeresztkor, január 6-án vasárnap a misét az iskola ebédlőjében tartják meg.

A Szent Anna templom

A Szent Anna tiszteletére szentelt templom gótikus épületmaradványok felhasználásával épült 1748-1752 között. Oldalhomlokzatain gótikus támpillérek látszanak, erőteljes tornyát lizénák keretezik.

A templombelsőben barokk főoltár és két rokokó mellékoltár áll. A kórus mellvédje ívesen előrehajlik, gazdagon faragott mellvédrács és orgonaház díszíti. Figyelemre méltók a XVIII. század második feléből való padok, szószék és Szent József-szobor, illetve az 1800 körül készült copf keresztelőkút.

Képek: Perbáli Hírmondó