A jelenleginél sokkal bőkezűbben támogatná a fiatalok jogosítványszerzését a kormány honlapjára felkerült, társadalmi vitára bocsátott törvényjavaslat, amivel gyakorlatilag teljesen ingyenessé tennék a jogsiszerzést.

Ingyen lesz

Ezzel, az állami szakképző intézményekben tanulókra és a középiskolákban tanulókra egyaránt vonatkozó ponttal egészítené ki a kormány a szakképzési és a köznevelési törvényt: „az állam ingyenesen biztosítja a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását”.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vezetésért nem kell fizetni

A jogszabály szövege alapján az állami támogatás érintené a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást („a közlekedési alapismeretek” elsajátítását) és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzését is – írja a hvg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A pluszórákért külön kell fizetni

Ez azt jelenti, hogy a pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné, az esetleges vizsga előtti plusz órákat azonban nem.

Eddig is volt támogatás

Eddig a 20 év alattiak „B” kategóriás jogosítványszerzéséhez csak minimális összeggel járult hozzá az állam, a bemutatott számlák alapján csak a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjára lehetett legfeljebb 25 ezer forintot visszaigényelni. Ez nem igazán nagy segítség, mivel a gyakorlati órák sokkal többe kerülnek.

Nagyon sokba fog kerülni

A 2023-as költségvetésben a KRESZ-támogatásra elkülönített egymilliárd forint mintegy 10-12-szeresét kellene biztosítani e célra, nem is számolva a jelentős többlettámogatás hírére jelentkező fokozott igényekkel.

Kedveznek a buszsofőröknek is

A BudaPestkörnyéke.hu július elején írt arról, hogy az ősztől már B kategóriás, vagyis személyautóra érvényes jogosítvánnyal is lehet valaki buszsofőr, tehát szerezhet D kategóriás jogosítványt. Korábban ehhez egy C kategóriás vezetői engedélyre is szükség volt. Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkér arra emlékeztetett, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal eddig csak a C, azaz tehergépkocsi vezetésére jogosító engedély birtokában lehetett buszvezetői képzésre jelentkezni, ami időben és költségben is plusz terheket jelentett a foglalkoztatottak és a foglalkoztatók számára is.

Ugorhatunk egy kategóriát

A már hatályba lépett rendelet szerint a B kategóriával rendelkezők ezentúl a teherautó-jogosítvány megszerzése nélkül is részt vehetnek a buszvezetői képzésen.

Sokat lehet spórolni

A C kategóriás tanfolyam mintegy 600-800 ezer forintos költséget és fél-egy évig tartó képzést jelentett a vizsgázóknak, amit a buszvezetői tanfolyam 400-500 ezer forintos díja és hasonló képzési ideje követett. A könnyítésnek köszönhetően a C kategória díját lehet megspórolni – mutatott rá az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára.

Ismétlő vizsga sem lesz

A két kategóriához úgynevezett gépjárművezetői képesítési igazolvány megléte is szükséges, ötévente pedig kötelező jelleggel ismétlő vizsgát kellett tenniük a hivatásos sofőröknek, a rendelettel azonban eltörölték a megújító vizsgát.

Így lehet jelentkezni

A BKV tanfolyamaira a karrier.bkv.hu oldalon keresztül lehet B kategóriás jogosítvány, PÁV II vizsga, és EÜ2 orvosi alkalmassági meglétével regisztrálni. A jelentkezők már a tanfolyam ideje alatt munkatársak lesznek és a munkabér mellett a tanfolyam moduljaihoz (3+1 db) kapcsolódóan br. 150.000 Ft/modul (összesen: br. 600.000,- Ft) sikerdíjat is kapnak. Mindezek mellett B kategóriás jogosítvány meglétével a trolibuszvezetői tanfolyamainkon is várják az érdeklődőket, jelentkezőket.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció