Szerda óta nem működik a Győr-Moson-Sopron Megyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban az akut mellkassebészeti ellátás. Mindezt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ határozatából derül ki, amelyet Kunetz Zsombor osztott meg a Facebook-oldalán vasárnap. A szakember szerint, ezzel rosszabbak lettek az esélyeik a túlélésre, hiszen az ilyen típusú beavatkozások esetén nagyon fontos a mielőbbi szakszerű beavatkozás.

Humánerőforrás hiány

A győri kórház mellkassebészeti ellátásának leállásához a humánerőforrás hiánya vezetett. A határozat azt is megszabja, hogy a környék betegeit, akik mondjuk egy baleset miatt akut mellkassebészeti beavatkozásra szorulnak, most Budapestre vagy Szombathelyre kell vinnie az Országos Mentőszolgálatnak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A legnagyobb traumacentrum volt

Kunetz Zsombor szerint a hír mögött sokkal több van, mint gondolnánk. „A Győri Petz Aladár Megyei Kórház a nyugat-magyarországi régió legnagyobb traumacentruma volt, idáig. Itt a hagyományos baleseti sebészet mellett megtalálható mellkas- és idegsebészet is, ahová nemcsak a megyéből, hanem szinte az egész észak-balatoni rész betegeit is ellátták. Eddig” – írta az egészségügyi szakember.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Utaztatják a betegeket

„Ugyanis ez azt is jelenti, hogy azon betegek ellátása, akik valamely baleset, vagy egyéb megbetegedés miatt sürgős mellkassebészeti ellátásra szorulnak, most Győr helyett a sokkal messzebb levő valamely budapesti, vagy a Szombathelyi Megyei Kórházba kell vinni, ha odaér még élve.”

Életmentő lehet az időtényező

A szakorvos szerint a baleseti ellátásban közismert az „aranyóra” fogalma, amely tömören azt jelenti, hogy a baleset bekövetkeztétől, ha egy órán belül a beteg a definitív – azaz a sérülésének megfelelő – ellátóhelyre kerül, akkor a túlélés kilátásai jelentősen növekednek.

Ficot sem szállították

„Nem véletlen az sem, hogy – emlékezzünk csak! – Robert Ficot nem a fővárosi, a pozsonyi traumacentrumba, szállították annak nagyobb távolsága miatt, hanem a besztercebányaiba. Az ok pontosan ez volt, a minél előbbi definitív, végleges ellátóhelyre való szállítás. Ez ma nem lehetséges mellkassebészeti sérülés esetén egész Közép-Dunántúl és Nyugat-Magyarország egy jelentős részén” – írta Kunetz Zsombor közösségi oldalán.

Nem volt fűtés

Idén februárban, egy csőtörés miatt közel egy hónapon át nem, vagy alig volt fűtés, és a melegvíz-ellátás is akadozott a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház E épületében, ahol az urológiai és a szülészet-nőgyógyászati osztály is üzemelt – írta akkor a Magyar Hang.

Hősugárzókkal fűtöttek

 A négy héten át elhúzódó üzemzavar során a szülészeten hősugárzók beüzemelésével próbáltak küzdeni a hideg ellen, de mivel a készülékek túlterhelték a villamos-hálózatot, a vészhelyzeti takarókat is be kellett vetni. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: győri Petz Aladár Kórház