Az ingyenes parkolóhelyeket rengeteg olyan autós foglalja el, akik az agglomerációból érkeznek.

Megváltozott a helyzet

Budapest belsőbb kerületeiben jóval kevesebb lehetősége van az autósoknak mostanság arra, hogy ingyenesen parkoljanak, mint korábban volt. A fővárosi kerületek eltérő módon kezelik ezt a problémát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Temérdek autó van a zónahatárokon

Azok, akik dolgozni érkeznek Budapestre, a fizetős övezet határával szomszédos utcákban teszik le autóikat, így spórolják meg a parkolási díjat. Ez a helyiek számára komoly problémát jelent. Így ugyanis nem tudnak a lakóhelyüknél megállni azok, akiknek nincs garázsa és az utcán parkolnának.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A parkolási övezetek bővítése nem megoldás

Sokáig azzal a módszerrel próbálkoztak a fővárosban, hogy egyre kijjebb tolták a fizetős övezeteket. A bővítés azonban csak ideiglenes megoldást jelentett. A jelenség ugyanis csak egyre kijjebb tolódott.

Összefoghat a kormánypárt és az ellenzék Budán

A 12. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán valamint a 2. kerület polgármestere, Őrsi Gergely közös javaslatot fog terjeszteni a Fővárosi Közgyűlés elé az Infostart információi szerint. A cél az, hogy a Közgyűlés engedélyezze a két szóban forgó kerületben kizárólagos parkolóhelyek létesítését a fizetős zónahatáron kívületi kerületrészeken.

Ez megoldást jelenthet

Amennyiben a Közgyűlés lehetővé teszi ezt, akkor a helyi lakosok a hét minden napján, korlátlan ideig várakozhatnak a számukra kijelölt helyeken. Mások azonban ezeket a parkolóhelyeket nem vehetnék igénybe.

Innen ered az ötlet

Pokorni Zoltán elmondta, hogy az ötlet belvárosi kerületektől származik. Jelenleg is vannak olyan kerületek ugyanis Budapesten, ahol a reggeli és az esti időszakban kizárólag helyi lakosok foglalhatnak el bizonyos parkolóhelyeket. Budán annyi lenne a különbség, hogy egész nap csak helyiek számára tartanának fenn egyes parkolókat.

Ezek is érdekelhetnek!

Többféleképp is jelölnék a dolgot

Azt, hogy melyik parkolóhelyeket használhatják csak helyiek, több módon is jeleznék az autósok számára. Táblák mellett felfestéssel is egyértelművé tennék őket, így mindenki számára nyilvánvaló lenne, hogy elfoglalhat-e egy adott parkolóhelyet vagy sem.

Néhány napon belül döntés születhet

Jövő hét szerdán fog tárgyalni a Fővárosi Közgyűlés az előterjesztésről. Amennyiben megszavazzák azt, akkor két hónapon belül el tud indulni a rendszer, állítja Pokorni Zoltán. Kiderült az is, hogy melyik területeket érintené ez a lehetőség. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekről a szakaszokról van szó a 12. kerületben:

  • Goldmark Károly utca Nárcisz utca – Alma utca közötti szakaszán
  • Határőr út Goldmark Károly utca – Zeke utca közötti szakaszán
  • Lejtő út Fürj utca – Sashegyi út közötti szakaszán
  • Nárcisz utca Muskátli utca – Tamási Áron utca közötti szakaszán
  • Pagony utca Nárcisz utca – Zulejka utca közötti szakaszán
  • Somorjai utca Fürj utca – Kiálló esperes utca közötti szakaszán
  • Stromfeld Aurél utca Nárcisz utca – Orbánhegyi út közötti szakaszán
  • Szamóca utcában
  • Vas Gereben utca Sashegyi út – Lejtő út közötti szakaszán
  • Vércse utca Kiálló esperes utca – Lejtő út közötti szakaszán

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív