Ötvenöt év után új, igényes karaktert kapott Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, a Blaha Lujza tér. A ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret december 10-én, szombaton vehették birtokba az arra közlekedők.

505 napos munka

A munkálatok még 2021 nyarán indultak el, a kivitelezés mintegy másfél évig, egészen pontosan 505 napig tartott. A beruházásnak köszönhetően nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult. A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolította le. A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot Magyarország Kormánya biztosított. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Barátságos, hangulatos, rendezett

„Másfél éve ez a terület még lehangoló volt: méltatlan a névadóhoz, »a nemzet csalogányához« és a Blaha Lujza tér történelméhez. Másfél év kemény munkájának köszönhetően most egy barátságos, hangulatos és rendezett köztéren állunk, ahol jó találkozni, leülni, vagy csak áthaladni rajta” – mondta dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója-

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több évtizedes adósságot törlesztettek

Karácsony Gergely főpolgármester a szombat délutáni átadó-ünnepségen elmondta: „A Blaha újra a budapestiek találkozóhelye lesz, több évtizedes adósságot törlesztünk ezzel. Amit eddig oly sokan megígértek, az most teljesül: a Blaha Lujza tér megszépült, kizöldül. A tér felújításának elemei tükrözik a városvezetés elkötelezettségeit. Budapest legyen zöld, ezért modern technikával több mint 2000 négyzetméter zöldfelület került a térre.”

Budapest legyen otthonos

„Budapest legyen otthonos, élhető – az új zebrák, a Bubi-állomás, a mikromobilitási pont, a kialakított közösségi terek ezt szolgálják. És Budapest büszke a múltjára, mert mai nagyszerűségét a kulturális sokszínűsége adja, amiről a téren az egykori Nemzeti Színházat megidéző elemek tanúskodnak” – tette hozzá a főpolgármester.

Ligetes-fás találkozóhely

A beruházásban a BKK a főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódva ligetes-fás találkozóhellyé alakította át a teret; megújította az aluljáró szigetelését, ezzel együtt újjáépítette a Rákóczi út–Nagykörút csomópont útpályaszerkezetét; három új zebrát létesített a kereszteződésben; tehát a már meglévő József körútival együtt mind a négy irányban lehet közlekedni a felszínen is az akadálymentes gyalogosátkelőn.

Fejlesztések a föld alatt

A BKK mindezek mellett kicserélte a gyalogos-aluljáró mennyezetének elöregedett, tönkrement belső vízelvezető rendszerét; korszerűsítette a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújította a csapadékcsatornát és a közvilágítást.

A Nemzeti Színház emlékére

Fotó: BKK

Két új MOL Bubi gyűjtőállomást létesítettek

Fotó: BKK

Budapest legyen zöld!

Fotó: BKK

80 új fát is telepítettek

A megmentésre alkalmas fákon kívül 80 újat telepítettek, megőrizték a Tabánból átültetett két tölgyfát, felújították a gombaszökőkutat és a színházi emlékművet; ülőhelynek is használható növénykazettákat alakított ki, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építettek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a megújult Blaha Lujza tér. Fotó: BKK