A szakemberek szerint az idén sokkal durvábbak a légúti megbetegedések és egyéb vírusos fertőzések, mint a járvány előtti időkben. A közelmúltban megnőtt a kórházi ápolásra szoruló, nem koronavírussal fertőzött tüdőgyulladásos gyermekek száma. A szakemeber szerint a szülőknek is vigyázni kell magukra, mert az óvodából hazavitt kórokozó hetekig durva köhögést okozhat náluk is.

Több gyerek kerül kórházba

A közelmúltban jócskán megugrott Magyarországon a kórházban kezelt kisgyermekek száma. Bár ezeket a kicsiket nem a koronavírus fertőzte meg, de rengeteg tüdőgyulladásos esetről számolnak be a szülők a közösségi oldalakon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Óvodában kapta el

Kriszta 4 éves kisfia nemrég került kórházba tüdőgyulladással. A csöppség az óvodában kaphatta el a betegséget. A tünetek köhögéssel indultak, majd egyre intenzívebbek lettek, majd mikor már a láz is jelentkezett, az édesanya kórházba vitte gyermekét, akit bent is tartottak – írja a Metropol.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem készült fel az immunrendszere

Az orvosok azzal magyarázták a tüdőgyulladást, hogy a kisfiú immunrendszere nem készült fel az ilyen betegségek legyűrésére, mert a tavalyi évet – a többi gyerekhez hasonlóan – ő is otthon töltötte. A 45 éves nő kisfia azóta jobban van, és hazaengedték a kórházból.

Sok a kórokozó

A megnövekedett számú tüdőgyulladásos esetek okáról Bense Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos azt mondta, hogy az átmeneti őszi idő vírusban és baktériumokban gazdag, ezek a pluszos hőmérsékletek sokkal jobban kedveznek a kórokozók szaporodásának.

Steril környezet

A főorvos szerint előfordulhat, hogy ha valaki hosszabb időn keresztül volt otthon lényegében steril környezetben, és hirtelen újra bekerül a közösségbe, akkor az elején fogékonyabb lehet a különböző vírusokkal, baktériumokkal szemben.

Tüdőgyulladás

A gyermekgyógyász, szintén tapasztalta, hogy több kisgyermek kerül kórházba tüdőgyulladás miatt, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban.

Aki köhög, maradjon otthon

„Az első számú és legfontosabb megelőzés, hogy közösségbe csak teljesen egészséges gyerek menjen” – nyomatékosította Bense Tamás a lapnak. „Ha valaki köhög, vagy van egy erősebb náthája, inkább maradjon otthon” – hívta fel a figyelmet a főorvos.

Légúti megbetegedések

Az elmúlt hónapban nagymértékben nőttek a légúti megbetegedések, főleg a közösségbe járó gyerekeknél. A betegeknél sokkal kínzóbb a köhögés és sokkal elhúzódóbb is, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban” – mondta dr. Bense Tamás.

Nem koronavírus

„A köhögés gyakran elhúzódik, akár két-három hétig is fennállhat. Oda-vissza fertőzik egymást a családtagok, de főként a gyerekek a felnőtteket. Az esetenként elvégzett koronavírusteszteknek többségében negatív eredménye lett” – tette hozzá a gyermekgyógyász. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció