Pénteken felállt Magyarország legolvasottabb hírportáljának szerkesztősége. Csaknem 80 újságíró mondott fel egyszerre. Néhány napja kirúgták a főszerkesztőt, előtte pedig a portál függetlenségét jelző barométert „Veszélyben” kategóriába állították. Az újságírók sírva, ölelkezve búcsúztak egymástól a szerkesztőségben. 18 órakor demonstráció kezdődött a szerkesztőség székházánál, majd elindultak a miniszterelnök munkahelyéhez, a Karmelita kolostorhoz a Várba. A BudaPestkörnyéke hírportál tudósítói ott voltak a helyszínen, élőben számoltunk be az eseményekről.

21:55 | A tüntetés végén azt kérték a szervezők, hogy mindenki emelje fel a világító mobilját, hogy megmutassák milyen sokan vannak.

21:32 | Fekete-Győr András elmondta: az az elképesztő az „Index-sztoriban”, hogy a lap olvasóinak legnagyobb részét Fidesz-szimpatizánsok teszik ki. Amit az indexes szerkesztőségi tagok mutattak ma, az elképesztően példaértékű.” A Momentum elnöke, ezután arról beszélt, hogy “Száz méterre innen van egy gyáva, kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni.” Fekete-Győr András azt is elmondta, hogy neki az Index politikusként egy egyenes tükröt állított. A Momentum elnöke kijelentette: a gyáva emberekből elég volt Magyarországon. „Olyan Magyarországot szeretnénk felépíteni, ahol van Index” – mondta végül Fekete-Győr, aki addig is azt kívánja, hogy legyen másik.

21:19 | Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő többek közt arról beszélt, hogy nincs olyan rendszer vagy kormány, amelyik ellen ne lehetne eredményesen fellépni. Minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb nyomásgyakorlásra van szükség. De nincs olyan hatalom, amelyet ne lehetne jobb belátásra bírni – mondta.

„Ez a mai esemény valaminek a kezdetét jelenti. Szerinte ma meg kell fogadnia mindenkinek, hogy folytatni fogják, nem hagyják abba ennyivel. Mindannyian békét akarunk, de ezért a békéért meg kell harcolnunk” – mondta. Majd arról beszélt, hogy a kormány még nem börtönnel fenyegeti az újságírókat, hanem pénzzel próbálja zsarolni őket. „Az Indexben az a nagyszerű számomra, hogy mind a korbácsnak, mind a mézesmadzagnak ellen tudtak állni. Ez hatalmas dolog”. Beszédét azzal, a korábban egy újságírótól hallott gondolattal zárta, hogy „a független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá”.

21:05 | Herczeg Zoltán divattervező, civil politikai aktivista is felszólalt, aki azzal kezdte beszédét, hogy ma már volt egy temetésen, eltemetettek egy lehetséges köztársasági elnököt. Bogdán László, Cserdi polgármesterének temetésére utalt, elég neki egy napra egy. Ne temessük el az Indexet, a szólásszabadságot, az alkotmányos alapjogainkat. Inkább hozzunk létre még egy Indexet, még százat. Nem értekel a neve. 70-80 ember fölállt ma, bátrak voltak. Ezt kell csinálni. Ne temessük a demokráciát, inkább építsük fel. Azt ígérte, egy új, független portálnak havi 10 ezer forintot hajlandó lesz fizetni.

20:55 | Gulyás Balázs, a Magyar Hang publicistája azzal kezdte beszédét, hogy “Szevasztok Libernyákok! Megváltoztak a médiafogyasztási szokások, ahogy egykor az Origónál is.” Ezzel arra utalt, hogy a miniszterelnök a péntek reggeli interjújában libernyákoknak nevezte a nyugati liberális kormányfőket. Szerinte ha normális lesz az ország, akkor nem lesznek újságíró felszólalók egy pártok által szervezett tüntetésen. Azt is elmondta, hogy mindenki sorra kerül egyszer. Így fogalmazott: ” Ti is rajta vagytok Orbán Viktor halállistáján, kedves fideszes barátaim, értetek is eljönnek majd” – tette hozzá.

20:49 | Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, Újbuda alpolgármestere beszédének elején felidézte, hogy a kormány szerinte hogyan kebelezte be a magyar sajtót az elmúlt években. Elmondta: ez az egész nem csak a független sajtóról szól, hanem a mi egész életünkről. Szerinte azért kell most harcolnunk, hogy olyan országban éljünk, ahol nem kell félnünk attól, hogy a kormány bármikor eltaposhat egy újságot, ami nem tetszik neki.

20:48 | Már ott vannak a színpad mellett a felszólalók.

20:31 | Sziasztok! Megtöltöttük a Várat – mondta Hajnal Miklós, a Momentum elnökség a tagja a tömegnek. Hozzátette, ha mindenki felér, elkezdődnek a beszédek.

20:27 | Óriási a rendőri készültség a Várban. Redőrsorfal és kordonok várják a sajtószabadság és az Index mellett tüntetőket a Karmelita kolostornál.

20:12 | A Karmelita kolostornál ez lesz a program: Beszédet mond: Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere, a Momentum alelnöke,
Gulyás Balázs publicista, Magyar Hang – A Túlélő Magazin, Cseh Katalin, Európai parlamenti képviselő, Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

20:02 | Már a Vár alatt, a Hunyadi utcában jár a tömeg

19:42 | A menetben ott van a többi ellenzéki párt is, a Momentum zászlói mellett például a Jobbikosok vonulnak.

19:38 | A Margithídnál is sokan vannak

19:34 | A tömeg eleje most érkezik meg a Battyhiány térre. Folyamatosan skandálnak. Főleg a „Szabad ország, szabad sajtó” és az Indexre vonatkoztatva: „Nincs másik” mondat hangzik el a legtöbbször.

19:28 | A Margit hídról nézve már nagyon sokan vannak.

19:03 | Karácsony Gergely is reagált az Index újságróinak felmondására. A főpolgármester Facebook oldalán azt írta: “Kiállni az elveinkért közösségként, az a bátor tett. Respect, indexesek!”

18:40 | Úton van a tömeg a Vár felé. Elöl megy Fekete-Győr András, a tüntetést szervező Momentum vezetője, tőle balra Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, a 11. kerület alpolgármestere és Kempel-Fórius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes.

18:26 | Elindultak a résztvevők a Vár felé, a Karmelita kolostorhoz vonul a tömeg.

18:19 | Kunhalmi Ágnes az MSZP 18. kerületi országgyűlési képviselője is ott van, éppen egy szelfihez pózol egy tüntetővel.

18:09 | A gyülekező tömeg közepén áll Fekete-Győr András a Momentum vezetője. Ők szervezték ezt a tüntetést.

18:01 | Egyre többen vannak a Kolosy térnél a Puskás Öcsi téren. Szinpatizánsok, ellenzéki politikusok és újságírók vannak a helyszínen.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu/ Fülöp Dániel Mátyás