Szörnyű baleset árnyékolja be Vidnyánszk Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatójának karrierét. Direktorként ő felel ugyanis a művészek biztonságáért. Miután két színészt súlyos baleset ért előadás közben, Vidnyánszky lemondott. Sokan már azt találgatják ki lehet az utóda, úgy tűnik ők kicsit előre szaladnak. A portálunknak nyilatkozó munkajogász, Dr. Rátz Gyula felfedett egy csavaros megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a kormánnyal jó viszonyt ápoló direktor a helyén maradhasson.

Betonra zuhantak

Ahogy arról az elsők között beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, drámai baleset történt múlt héten a Nemzetiben a Rómeó és Júlia előadásán. Két színművész a színfalak mögött lezuhant a díszletről, hátrafelé estek másfél emelet magasságot. Betonra zuhantak, csúnyán összetörték magukat. Az előadást azonnal leállították, metők vitték kórházba a művészeket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Véres volt a színésznő arca

Az előadáson ülő nézők egy sikolyra lettek figyelmesek, ami a színfalak mögül jött, majd leállították az előadást és a nézőket kiterelték a színházból. Egy beszámoló szerint az RTL Bátrak földje című sorozatából ismert Szász Júlia arca csupa vér volt és azt kiabálta sokkos állapotban, hogy nem akar meghalni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Többen szóltak az igazgatónak, hogy életveszélyes a díszlet

A baleset után kiderült, hogy a színészek közül többen is jelezték a színház főigazgatójának, Vidnyánszky Attilának, hogy baj van a díszlettel, életveszélyes. Állítólag ezzel nem foglalkoztak, nem javították ki, így ment az előadás, majd megtörtént tragédia. A színház első embere a baleset után beadta a lemondását aminiszternek, majd együtt meglátogatták a kórházban a balesetet szenvedett két színészt, Szász Júliát és az Üvegtigris című filmben Sanyikát alakító Horváth Lajos Ottót.

Nem feltétlenül kell távoznia Vidnyánszkynak

Megkérdeztük az ismert munkajogászt, Dr. Rátz Gyulát arról, hogy mire számíthat Vidnyánszky Attila, lemondása után valóban távoznia kell-e a színház éléről. A munkajogász szerint a lemondás következménye az, hogy Vidnyánszki Attila Nemzeti Színházban betöltött vezérigazgatói pozíciója megszűnik. „Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy távozik a színháztól, hiszen amennyiben a színházzal fennálló szerződését nem szünteti meg a lemondással párhuzamosan, akkor rendezőként továbbra is a színház alkalmazásában áll.” – mondta a munkajogász.

Nem mérlegelhet a miniszter

Ráta Gyula hozzátette: “A vezérigazgatói tisztségről való lemondás tekintetében a miniszternek nincs mérlegelése, azt el kell fogadnia. Legfeljebb annyi mozgástere van, hogy az új vezérigazgató kinevezéséig, de legfeljebb a lemondás bejelentésétől számított 60 napig még kötelezik Vidnyánszki Attilát a vezérigazgatói feladatok elvégzésére.”

Azért mert lemondott, nem biztos, hogy felelős is Vidnyánszky

A munkajogász szerint az, hogy a vezérigazgató a felelőssége elismerését hangsúlyozva mondott le a tisztségéről, nem feltétlenül jelenti azt, hogy – jogi szempontból vizsgálva a kérdést – a balesetért is a vezérigazgató vagy a vezérigazgató is volt a felelős. 

Közös megegyezéssel visszavonható a lemondás, Vidnyánszky akár maradhat is

“A felelősség a lemondástól független kérdés, a lemondás egyébként sem indokláshoz kötött jognyilatkozat, sőt annak sincs egyébként természetesen akadálya, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló miniszterrel közös megegyezéssel visszavonják a lemondást és a rendező folytassa a színház vezetését.” – szögezte le Rátz Gyula, munkajogi kérdésekkel foglalkozó ügyvéd.

Kártérítést fizethet a Nemzeti

“A felelősség kérdésére visszatérve, a balesetért a kárfelelősség a Nemzeti Színházat mint jogi személyt terheli a megsérült színészek irányába. A balesetet elszenvedett színészek a kártérítés keretében pl. a kórházi ellátás költségeit érvényesíthetik a színházzal szemben.”

Munkajogi következmények

Rátz Gyula ügyvéd szerint a személyes felelősségnek – vagyis, hogy pontosan ki volt az, aki a balesetért felelt – legfeljebb munkajogi jogkövetkezményei lehetnek. “Nem zárhatjuk ki, hogy emiatt a vezérigazgató lemondásától függetlenül további személy(ek)et küld majd el a színház. Arra a kérdésre, hogy ki(k) a felelős(ök) a balesetért, vagyis hogy ki(k)nek a feladata lett volna a baleset elkerüléséhez szükséges és elmulasztott intézkedéseket megtenni, a Nemzeti Színház szervezeti és működési szabályzata adhatja meg a választ.” – mondta portálunknak Dr. Rátz Gyula munkajogi ügyvéd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dr. Rátz Gyula ügyvéd

Széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik

Dr. Rátz Gyula summa cum laude minősítésű jogi diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte, majd egy ügyvédi iroda munkajogi csoportját vezette, pár évvel később pedig társalapítója lett a Rátz és Gyebrószki Ügyvédi Társulásnak. Munkajoggal már a karrierje elején elkezdett foglalkozni és a multinacionális ügyfelek igényeinek kiszolgálása során széles körű tapasztalatot szerzett mind a nemzetközi tranzakciók, mind a hazai munkáltatók működése során felmerülő változatos munkajogi problémák megoldása terén. Mindennapos munkája részét képezi az iroda munkáltató ügyfelei érdekeinek hatékony képviselete, ideértve a peres képviseletet is. Ügyvédi tevékenysége mellett rendszeresen publikál és tart munkajogi tárgyú előadásokat. 

Kiemelt kép: