„Szerinted is úgy néz ki, mint egy nyilvános vécé?” – Reagált a Telekom arra, hogy Soproni Tamás plakátokat helyezett el a terézvárosi telefonfülkéken.

Azt ígérték, hogy leszerelik

Áprilisban Terézváros polgármestere a Telekommal folytatott egyeztetésük során azt a tájékoztatást kapta, hogy noha a távközlési cég nem tervezi csökkenteni az üzemelő utcai telefonokkal felszerelt fülkék számát, de „legalább azokat leszerelik, amelyeket készülék híján leginkább piszoárnak és kocsmapultnak használtak. Ilyen van például a Teréz körúton és a Podmaniczky utcában is”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiplakátolják

Miután ez nem történt meg, ugyanis a polgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy „megelégeltük a cselekvésük hiányát, ezért úgy döntöttünk, mindenki számára nyilvánvalóvá tesszük, hogy a fülkék állapotáért, ezért a szégyenért, ami Budapest szívében van, s amit ezrek láthatnak minden nap, a Magyar Telekom a felelős”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezek a feliratok

Soproni Tamás saját kezűleg ragasztgatta végig a Teréz körúti telefonfülkéket a következő szövegű plakátokkal: „Szerinted is úgy néz ki, mint egy nyilvános vécé? A takarításért felelős: Telekom.” a másik: „Ha ez a fülke a miénk lenne, nagyon szégyellnénk. Ez a fülke a Telekomé.” ez pedig a harmadik: „Tudod, kinek a feladata takarítani ezt a fülkét? A Telekomé.”

Kötelességük a fülkék fenntartása

A Telekom a szerkesztőségünknek elküldött közleményében reagált a cikkünkre. A közlemény szerint a Magyar Telekomnak, mint egyetemes szolgáltatónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen.

Még több fülkét szerelnek le

Jelenleg a Magyar Telekom a fennálló egyetemes kötelezettség miatt nem szerelhet le tömegesen telefonfülkéket. A Magyar Telekom szolgáltatási területén jelenleg is folyik az üzemelő nyilvános távbeszélő állomások mennyiségének áttekintése, racionalizálása, melynek keretén belül várhatóan több – az egyetemes kötelezettségen túli – telefonkészülék és telefonfülke leszerelésére, illetve típuscseréjére kerül sor.

400-zal kevesebb a fülke

A közlemény szerint ennek keretén belül a Magyar Telekom az elmúlt évben Budapesten nagyságrendileg 400, vidéken 50 telefonfülkét szerelt le. A Telekom éves szinten közel 350 millió forintot költ a fülkék fenntartására.

Kapnak bejelentést az állapotokról

Sajnos a nyilvános telefonfülkék szennyezéséről, rongálásáról napi gyakorisággal kapjuk a bejelentéseket, a vandalizmus miatt – főleg a nagyvárosokban, kiemelten Budapest területén – sokszor az átlagosnál gyakoribb takarítás és karbantartás szükséges – írták.

Rendszeresen takarítanak

„A telefonfülkéket rendszeresen ellenőrizzük, takarítjuk, illetve a lakossági bejelentésekre soron kívüli takarítást rendelünk meg, ilyen módon igyekszünk a telefonfülkéket rendben tartani, a szennyezéseket eltávolítani, a rongálásokat javítani annak érdekében, hogy a távbeszélőhelyeket ügyfeleink a jövőben is rendeltetésüknek megfelelően tudják használni” – zárták a közleményüket.

Tiltanák a reklámot

A terézvárosi önkormányzat a júniusi testületi ülésen úgy döntött, hogy módosítják a településkép védelméről szóló rendeletüket, „és ha az állami főépítész vagy más állami szerv közbe nem szól, akkor: – a telefonfülkék utcabútornak fognak minősülni, melyeken tiltjuk a reklámok elhelyezését, – előírjuk, hogy az utcabútorok esztétikus megjelenéséről, fenntartásáról, tisztításáról a tulajdonos köteles gondoskodni, ha pedig ezt elmulasztja, akár 2 millió forintig bírságolható”.

Így segítenének a Telekomnak

A polgármester ahogy korábban, úgy most is felajánlotta a távközlési cégnek, hogy amennyiben ezeket a feladatokat nem képes ellátni, akkor az önkormányzat ellenszolgáltatás fejében átvállalja ezeket, „és arra is nyitottak vagyunk, hogy a funkció nélküli fülkéket hasznosítsuk, akár művészeti projektekhez, akár közösségi funkcióra”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Telefonfülke Terézvárosban