Az uniós irányelv szerint január elsejétől Magyarországon is szelektíven kell gyűjteni a biohulladékot. Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék.

Ez a szabály

2018-ban született meg az a döntés az Európai Unióban, ami a tagországokat, így Magyarországot is arra kötelezi, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését.

Komoly művelet lesz

Öt hónappal a kötelező bevezetése előtt azonban egyelőre nem igazán lehet látni, Magyarország pontosan hogyan fogja végrehajtani ezt az uniós irányelvet, mivel még az erről szóló jogszabály sem készült e. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. sajtóosztálya azt közölte, hogy a koncessziós társaság feladata lesz a háztartási biohulladékok gyűjtésének megszervezése és a hasznosítónak való átadása – jogszabály híján azonban sok kérdés egyelőre számukra is tisztázatlan – írja a Telex.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Régiónként vezetik be

Iparági információk szerint az új rendszert nem az egész országban egyszerre vezetik majd be, hanem folyamatosan bővülő rendszerrel és lefedettséggel fog indulni. Tehát ahol először elindul a rendszer, ott a háztartások kapnak egy kisebb, zárható fedelű kukát, amibe beledobhatják a biohulladékukat. A kukába kerülhet például a répa- és krumplihéj mellett a pizza széle és a megromlott pörkölt, valamint a teafilter, sőt a kávézacc is.

Lesz nagy kuka is

A háztartásnak járó kis „edényzet” mellett a lakóházak, társasházak is kapnak egy nagyobb kukát a biohulladék gyűjtésére, tehát a kommunális, a papír-, a műanyag- és fémhulladék gyűjtésére való kuka mellé érkezik egy negyedik szemetes is a házba. Erről csak azt lehet tudni, hogy a jelenlegiekkel azonos méretű, szabványos szemetes lesz, de hogy a teteje barna vagy zöld lesz-e, azt nem.

Trágya lesz belőle

A MOHU tájékoztatása szerint itthon a begyűjtött élelmiszer- és konyhai hulladékokat jellemzően biogázüzemekben dolgozzák fel majd más piaci szereplők. Az üzemekben az energia-előállítás mellett a végtermékből pelletált trágyát is elő tudnak állítani, amit a mezőgazdaságban lehet majd hasznosítani.

Milánóban a legjobbak

A Humusz Szövetség szerint ebben a kérdésben az 1,4 milliós Milánó a világ egyik vezető példája: lakosonként 95 kilogramm élelmiszer-hulladékot gyűjtenek össze, a város szelektív hulladékgyűjtési aránya pedig 62,6 százalék, ami évente mintegy 9000 tonna szén-dioxid-megtakarítást jelent.

Már most mi is elkezdhetjük

Ha nem tudja valaki kivárni, amíg Magyarországon is házhoz jönnek a biohulladékért, bármikor elkezdhet otthon vagy egy közösségi ponton komposztálni. Ehhez a tippeket ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

Más változás is lesz

Ahogy írtunk róla, nagyon fognak vigyázni januártól a vásárlók a PET-palackokra és az italos alumíniumdobozokra. Bevezetik ugyanis a visszaváltási díjat, és ha csak egy komolyabb karcolás lesz a csomagolóanyagokon, az automaták nem fogják befogadni azokat.

Nem szabad taposni

A palackok eddig szokásos automatikus összegyűrése, netán a sörösdobozok összetaposása szóba sem jöhet, hiszen akkor a vevő elbukja a vásárláskor kifizetett visszaváltási díjat. Ennek összege még nem ismert, de aligha lesz észrevehetetlen tétel, Németországban például 0,25 euró, azaz kb. 93 Ft.

Gigabevétel

Az olajvállalat 35 évre nyerte el a hulladékgazdálkodásra kiírt koncessziót, a gyártók által fizetendő új díjból, valamint a tulajdonába kerülő hulladék hasznosításából ez idő alatt mintegy 8 ezermilliárd forint bevétele származik. Márpedig a kiterjesztett gyártói felelősségért meghatározott díjtételek csaknem csúcstartók Európában – írja a HVG.

Kiemelt kép: illusztráció