A MÁV-Volán-csoport állítása szerint utascentrikus lesz az új menetrend, és igyekeztek kihasználni az integrációs előnyöket.

Összehangolták a menetrendeket

A MÁV közleményéből kiderül, hogy a buszos és vasúti menetrendeket az eddiginél hatékonyabban próbálták meg összefésülni. Jó hír az észak-pesti elővárosi térségben élőknek, hogy a hatvani vonalat felújították. Ezen felül megépült a harmadik vágány is a Kőbánya felső állomás és a Keleti pályaudvar között. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A vasútvonalak harmada érintett

A menetrendet böngészők azt tapasztalhatják, hogy nagyjából minden harmadik vonal menetrendje vagy tarifája módosulni fog december 11-étől. Növelik a KISS emeletes vonatok számát, jövőre már 40 fogja róni a hazai vasútvonalakat. A Volánbusz járműflottája is bővült, 2018 óta 1800 új járművel.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezek is érdekelhetnek!

Törést hoztak a lezárások, de kezd magára találni a forgalom

A 2020-as lezárások kapcsán jelentősen visszaesett a tömegközlekedést választók száma, körülbelül 20-30 százalékkal csökkent az utasforgalom. 2019 első három negyedévében 103 millióan utaztak vonattal, idén ugyanezen periódusban 96 millióan. Mondhatjuk tehát, hogy nagyjából visszaálltak a korábbi számok.

Járatsűrítések

Jó hír a Budapest és Gyöngyös között ingázóknak, hogy óránként lesz vonat Mátra InterRégió néven. A népszerűbb agglomerációs vonalakon eddig 60 percenként jártak este a vonatok, most számos helyen 30 percenként fognak közlekedni. Aszód és Bag felől 15 percenként indul majd vonat Budapestre.

Változás az InterCity vonatok kapcsán

December 11-től megállnak az InterCity-k Hatvanban, továbbá friss hír, hogy a főváros és Hatvan között felár nélkül lehet használni ezeket a típusú vonatokat. Azok, akik a salgótarjáni vonalról szállnak át, jó ha tudnak erről. Így a vonal települései és Budapest között 25 perccel rövidül a menetidő.

Új buszjáratok

Több észak-pesti elővárosi térségből indul új buszjárat a fővárosba, Újpest-Városkapu végállomással. Érintett Gödöllő, Bag, Hévízgyörk, Galgahévíz, Tural, Aszód, Kartal, Veseg és még néhány dél-nógrádi település is.

2009 óta nem járt vonat Vác és Aszód között

Immáron több mint egy évtizede nem közlekedett személyszállító vonat a 77-es vonalon, december 11-én véget ér a hosszú szünet. Hét pár S77-es jelzésű vonat fog naponta közlekedni. Indulási idejüket a diákok és dolgozók igényeihez igazítják elsősorban.

Változik a buszok menetrendje is

Igyekeztek a vasúti menetrend változásaival lépést tartani a buszok menetrendjeinek kialakítása kapcsán. Adott esetben a helyiek igényeinek megfelelően bővítették a buszos szolgáltatást. Változik a ráhordó buszjáratok közlekedése, új vasúti csatlakozások is létrejönnek.

A MÁV-HÉV menetrendjében kisebb változások lesznek

A H5-ös HÉV menetrendje egyszerűbben megjegyezhető lesz. A vonatok december közepétől csak egyféle munkanapi menetrend szerint fognak közlekedni, nem lesz eltérő a pénteki nap menetrendje a többi hétköznapi napétól. Lesznek kisebb változások a H8-as vonalon is, amitől azt remélik, hogy a vonatok pontosabban fognak közlekedni. Ide kattintva megtekinthető minden menetrendi változás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív