Ahogy azt tegnap az elsők között megírtuk balesetet szenvedett egy férfi a Samsung gödi gyáregységében. Miután kórházba szállították, elhunyt. Most kiderült, egy 27 éves karbantartó halt meg. Lapértesülések szerint a feje sérült meg.

27 éves karbantartó halt meg

Végzetes munkahelyi baleset történt a Samsung gödi gyárában. A férfi a kórházban belehalt a sérüléseibe. Most kiderült, hogy egy 27 éves karbantartó vesztette életét. A Magyar Narancs úgy tudja, még nem indult rendőrségi büntetőeljárás az ügyben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ellenőrzés a helyszínen

A Pest Megyei Kormányhivatal munkavédelmi hatósága arról tájékoztatta a lapot, hogy a balesetet követően helyszíni ellenőrzést indított, a munkabaleset körülményeit jelenleg is vizsgálja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Azonnal kiértek a mentők

A beleset után Bagoly Katinka a Samsung SDI kommunikációs munkatársa azt közölte, dolgozójukhoz perceken belül kiérkezett a telephelyen szolgáló mentőszolgálat, akik ellátták a sérület, majd azonnal kórházba szállították. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál arról tájékoztatott, hogy a helyszínre egy esetkocsit riasztottak, és egy férfit szállítottak kórházba ellátást követően súlyos sérülésekkel, de stabil állapotban.

Öszepréselte a gép a fejét

Az Ezalényeg.hu úgy tudja, hogy a baleset azért történt, mert egy gép valamilyen okból nyitott ajtóval elindult, holott elméletileg csak zárt állapotában indítható, a vészmegállító sem állította meg. A fiatal férfi fejét a gép összepréselte, aminek következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A portál értesüléseit a Samsung később cáfolta.

Tűzeset

A végzetes üzemi baleset előtt négy nappal tűzeset történt a gödi Samsung gyárban. Balogh Csaba, Göd polgármestere akkor a közösségi oldalára tette ki a Samsung közleményét, ezt írták:

Veszélyes anyag

Ezúton tájékoztatjuk a gödi lakosságot, hogy gyárunk területén 2021. október 30-án hajnalban tűzeset történt. A karbantartási munkálatok során észlelt tüzet, – amely a gyártási folyamatot nem érintette – a telephelyünkön szolgáló tűzoltó kollégáknak perceken belül sikerült megfékeznie és eloltania. A hatóságot értesítettük, a tűzeset kivizsgálása folyamatban van, amelyet valószínűleg elektromos zárlat okozott. Személyi sérülés nem történt. Katasztrófavédelmi engedélyhez kötött veszélyes anyag nem volt érintett a tűzben, környezetszennyezés nem történt.” – írták a tűzesetről.

Elektrolit-szivárgás

Augusztus 8-án az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy elektrolit-szivárgás történt előző nap a gödi Samsungnál, ezt nem a cég jelentette be, hanem a gödi polgármester miután rákérdezett a vállalatnál. A cég csak ezt követően ismerte el az üzemzavart. Az elektrolit az akkumlátorok gyártásához használt veszélyes vegyi anyag, nagyobb mennyiség levegőbe kerülése súlyos mérgezést okozhat.

Savas és lúgos anyagok

Az elektrolit az akkumlátorok gyártásához nélkülözhetetlen savas vagy lúgos anyag. Az akkumlátorban ezek a vegyületek vizes oldata a töltéshordozó, amely elektromos áram vezetésére képes. A Samsung egy korábbi dolgozója egy dokumentumfilmben nemrég elmondta, hogy a gödi gyárban látott egy kisebb balesetet, amikor az egyik robot elejtett egy vegyianyagokkal teli kazettát. A kiömlött folyadék füstölni kezdett a padlón, majd kigyulladt. Vízzel nem lehet oltani, mert a víz alatt is ég, csak homokkal lehet elfojtani a lángokat. Ide kapcsolódik: „Az agglomerációba építjük a világ legnagyobb akkumlátorgyárát, akarjátok-e? Na ezt senki sem kérdezte meg” – mondják Gödön, ahol katasztrófára készülnek a Samsung gyár mellett élők

Különleges ipari terület

A kormány egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy a Samsung gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánítja. A város így jelentős adóbevételektől esett el, amelyek a Pest Megyei Önkormányzatához kerültek, a döntés miatt elvesztette a település a területének 20 százalékát is. IDE KAPCSOLÓDIK: Kiakadt a gödi polgármester: elvenné a kormány a település 20 százalékát és a bevételük harmadát

Kiemelt kép: Samsung, Göd