932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Újabb halálos áldozatokat követlet a vírus

Elhunyt 21 beteg, így az elhunytak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak.

FRISS: Razziáztak a rendőrök a népszerű magyar humorista lakásán – Ezt találták nála a zsaruk

Ennyi beteget ápolnak kórházban

Az aktív fertőzöttek száma 23 961 ő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 48%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. 804 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen – számoltak be róla a koronavírus tájékoztató oldalon. Baranya megyében jelenleg 900 fertőzött van.

Ez is érdekelhet: Egy 17 éves fiú állkapcsát törte el a volt x-faktoros, akár évekre is rács mögé kerülhet

Ez történik mindeközben a cseheknél

Mindeközben tegnap minden eddiginél jóval több, 4457 új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki Csehországban kedden. Ez a szám majdnem 700-zal nagyobb, mint az eddigi, múlt pénteki rekord – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel nyilvánosságra hozott statisztikából. A járvány március eleji felbukkanása óta már több mint 90 ezer igazolt fertőzöttet regisztráltak Csehországban. Kedden 13-an haltak meg a koronavírus miatt, ezzel a halálos áldozatok száma 794-re nőtt.Az aktív fertőzöttek száma 40 400, közülük 1387-et kórházban kezelnek, a többieknél a betegség enyhe lefolyású.

Szlovákiban is rekormagasak a számok

A szomszédos országok közül pedig Szlovákiában is rekordmagasra nőtt az új fertőzöttek száma. A kormányfő a Twitteren azt írta, hogy a következő napokban a fertőzöttek számának további növekedésével számol, de a hét végén már enyhülhet a járvány, az október elején foganatosított óvintézkedések hatására. “Nagyon nehéz napok várnak ránk, és biztosan új rekordok jönnek. Személyesen arra számítok, hogy a múlt héten foganatosított védelmi intézkedések hatása a hét végén már megmutatkozhat” – áll Igor Matovic bejegyzésében.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

A szennyvíz kérdése

A koronavírus vízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései alapján a vizsgált településeken jelenleg stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga.

Koronavírus a világban

A világon 36 156 547 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 055 684, a gyógyultaké pedig 25 273 110 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerinti csütörtök reggeli adatai szerint.

Kiemelt kép: Illusztráció