Sokaknak csúnya dologgal kell szembesülniük. Januártól átlagosan 20 százalékkal drágulhatnak az építőanyagok a megugró energiaárak miatt. Egy 40 milliósra tervezett ház így csaknem 10 millióval kerülhet többe pár hónapon belül.

Óriási drágulás

A hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója, a jelenlegi energiaárszinttel számolva, a jövő év elején átlagosan 20-30 százalékos áremelést indokol az építőanyag-gyártásban, erre készülnek a HÉT tagjai- mondta Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem állnak le a gyárak

A hazai gyártók elkötelezettek a termelés fenntartása mellett, ezért nem tart a magyarországi építőanyaggyárak leállásától Tibor Dávid.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A tégla és a kerámiaburkolat lesz brutál drága

Az építőanyag-gyártás legtöbb területén jelentős mennyiségű energiát használnak fel. A szálas és műanyag hőszigetelők, a gipszkarton lapok fogyasztói ára várhatóan 20 százalék felett fog emelkedni, a tégla és a kerámiaburkolatok ára akár még ennél is többel, a bányászott építőipari termékeké viszont átlag alatt nőhet. 

Mindennek emelkedik az ára

A jövő évtől fokozatosan megjelenő, az energiaköltség indukálta áremelések előtt nem sokáig élvezhették a piaci szereplők az alapanyagok piaci korrekcióját. Egyik építési termék ára sem tudott visszatérni az egy vagy fél évvel korábbi szintre, ráadásul a bérköltségek, a csomagolási és a szállítási költségek is folyamatosan emelkedtek időközben.

Hatósági árat szeretnének

Tibor Dávid elmondta, az építőanyag-gyártók az elmúlt években sokat költöttek energiahatékonysági és kapacitásbővítő beruházásokra, ám ilyen mértékű energiaár-emelkedésre senki sem volt felkészülve. Ezért a hazai gyártók arra készülnek, hogy közösen fordulnak a kormányzathoz a vállalati energiaárak megfékezését szorgalmazva az üzemanyagok hatósági árazásának mintájára.

Krízis

Az építőanyag-piacon közös érdek egy újabb krízishelyzet elkerülése, és a nagyarányú drágulás ilyen szituációhoz vezetne – érvelnek.

Felvásárlási láz

A korábbiaknál nagyobb mértékű áremelés ugyan a költségek megugrása miatt egyre valószínűbb, Tibor Dávid felvásárlási lázra nem számít, mondván: noha a termelés teljes kapacitáson zajlik, raktárra senkinek sem volt lehetősége termelni az idén, így nincs mit felvásárolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció