A 12. kerületben tervezett kerékpárút egy fenntarthatóbb városi környezet kialakítását szolgálná.

Jelentős fejlesztéseket terveznek

Budapest 12. kerületében komoly előkészületek zajlanak a közlekedés fejlesztése kapcsán. A cél az, hogy minél többen döntsenek úgy, hogy autó helyett kerékpárral közlekedjenek. Ennek érdekében új kerékpárutak kialakítását tervezik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nézzük a konkrétumokat!

A Budakeszi út–Zugligeti út és a Budakeszi út–Szilágyi Erzsébet fasor–Hűvösvölgyi út csomópontok korszerűsítése és kerékpáros fejlesztése van napirenden. A szándék szerint a Hegyvidéken tovább nőhet azon közlekedési módok aránya, amelyek fenntarthatóak. Ezen felül azt várják a szakemberek ettől a lépéstől, hogy javuljon a közösségi közlekedés helyzete.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fókuszban a biciklisek

Ha létrejön a fejlesztés, akkor a BKK honlapján szereplő információk szerint gyors és egyben biztonságos kerékpáros kapcsolat tud létrejönni a Zugligeti út és a Szilágyi Erzsébet fasor mellett már létező útvonal között. Aki tehát Budapest belvárosából szeretne elkerekezni a Budai-hegységbe, az biztonságosabban meg fogja tudni ezt tenni. Persze vannak, akik aggódnak, hogy a kerékpárutak miatt még nagyobbak lesznek a dugók.

Ez is a projekt része

A beruházás kapcsán fejlesztésre kerülne a kapcsolódó villamos infrastruktúra is. A Szépilona kocsiszínbe vezető vágányokat át is építenék. Annak érdekében, hogy zavartalanul tudjon folytatódni a villamosközlekedés, a szakemberek szerint muszáj megtenni ezt a lépést.

Ezek is érdekelhetnek!

Megjelent az ajánlati felhívás

Az ajánlati felhívás, amely a tervezésre vonatkozik, november 28-án hétfőn jelent meg. Ez előtt a BKK előkészítő egyeztetéseket folytatott Budapest Főváros Önkormányzata mellett a 12. kerület önkormányzatával. Az egyeztetésekbe bevonásra került a BKV Zrt. és a Budapest Közút Zrt. egyaránt.

Itt vannak a részletek

Korszerűsítenék a Budakeszi út–Zugligeti út és a Budakeszi út–Szilágyi Erzsébet fasor–Hűvösvölgyi út csomópontokat, ezen felül sor kerülne ezek kerékpáros fejlesztésére is. Át kell helyezni a csomópontok átépítéséhez a felsővezeték-tartó oszlopokat. A teljes útpályát felújítanák az érintett szakaszon, ezen felül a már említett elengedhetetlen a Szépilona kocsiszínbe vezető villamos-infrastruktúra fejlesztése is.

Javulhat a fővárosi közlekedés fenntarthatósága

Azon dolgozik a BKK és a Fővárosi Önkormányzat, hogy mindenki olyan közlekedési módot tudjon választani, ami számára a legjobb. Ugyanakkor a BKK közleménye hangsúlyozza, hogy az autózást kiváltó opciók társadalmi célok mellett más előnyökkel is járnak. Így a környezetet is kevesebb terhelés érheti.

Ezért jó a környezetnek, ha kevesebb az autó

Budapesten nap mint nap rengetegen döntenek úgy, hogy személyautóval jutnak el úticéljukhoz. Ha azonban az autók helyett tömegközlekedéssel, gyalog, kerékpárral vagy éppen rollerrel tesszük mindezt, akkor csökkenthetjük a zaj- és légszennyezettséget. Ennek fontos pozitív következménye, hogy így csökkenthető a zaj- és légszennyezettség, általánosságban véve javulni tud a levegő minősége és kevesebb lesz a közlekedési dugó.

Van egy konkrét terv a budapesti közlekedési fejlesztések kapcsán

A Budapest Mobilitási Terv 2030 azt a célt szolgálja, hogy összefoglalja a főváros közlekedési fejlesztéseit. A hangsúly a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés élhetőbbé tételén van. Ennek köszönhetően az a várakozás, hogy Budapest ember- és környezetbarátabb várossá fog válni.. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív