A pótösszeírást követően kiderültek a számok: a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív került leadásra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Online is ki lehetett tölteni

A népszámlálás kapcsán levelet dobtak minden magyarországi ház vagy lakás postaládájába. Ebben volt egy kód, amit felhasználva az interneten keresztül is ki lehetett tölteni a kérdőívet. Erre október 1-je és 19-e között volt lehetőség. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokan éltek a lehetőséggel

Az online kitöltést rengetegen választották. A jelzett időintervallumon belül 3,2 millió címről összese 7 millió személyi kérdőívet regisztrált a rendszer. Ez a KSH szerint az arányok tekintetében ennyire rövid idő alatt nemzetközi szinten is magasnak számít.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezek is érdekelhetnek!

Teljesen elektronikusan történt az összeírás

A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint első alkalommal történt meg az, hogy az összeírást teljes mértékben elektronikusan zajlott. Az online kitöltést követően a számlálóbiztosi szakaszban valamint a pótösszeírás alkalmával a számlálóbiztosok tableten rögzítették az adatokat. Amelyik adat még hiányzik, azt állami adatbázisból fogják pótolni.

Ez volt az utolsó ilyen népszámlálás

Többet nem kerül sor ilyen, hagyományosnak nevezhető népszámlálásra idehaza. Legközelebb már adminisztratív források feldolgozásából nyer ki adatokat a KSH. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy a hiányzó adatokat állami adatbázisokból pótolhatja a statisztikai hivatal.

Ekkor várhatók eredmények

A következő lépés az, hogy megkezdik az adatok feldolgozását. Az első eredményeket jövő év első negyedévében fogják közzétenni. A részletes adatokat várhatóan majd valamikor az ősz folyamán hozzák nyilvánosságra.

Erre lesznek jók az eredmények

A népszámlálás eredményeit a döntéshozókat támogató elemzők, a tudományos kutatók, sőt, még a gazdasági élet szereplői is használják majd a stratégiaalkotásban valamint a fejlesztések megalapozásában. A népszámlálás során feldolgozott adatok lesznek a kiindulópontjai minden statisztikai adatgyűjtésnek, továbbá reprezentatív társadalomtudományi vagy piackutatásnak. Az egy főre jutó GDP és az egy főre jutó jövedelem vagy fogyasztás kiszámításakor is ezeket az adatokat fogják használni.

Más téren is hasznosak az adatok

Az egyes települések gazdasági, társadalmi valamint területfejlesztési döntéseinek előkészítése kapcsán is jók a népszámlálás során begyűjtött adatok. A KSH azt írja, hogy a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igények kapcsán segítik a vállalkozásokat is az adatok. Az ismert eredmények fényében tudatosabban tervezhetnek majd például egy üzlet megnyitása vagy a helyi szolgáltatások bővítése kapcsán.

Volt némi káosz

Korábban beszámoltunk róla, hogy a népszámlálást végző kérdezőbiztosok számos olyan házba is becsöngettek, ahol korábban már kitöltötték az online kérdőívet. Ez elvileg nem kellett volna, hogy megtörténjen. Ugyanakkor a KSH által használt cím nem minden esetben egyezett meg azzal, amit az online kitöltésnél megadtak az emberek.

Kevés volt a számlálóbiztos

Nem mindenki tudta kezelni a népszámláláshoz használt informatikai eszközöket. Mások azért mondtak le arról, hogy számlálóbiztosok legyenek, mert technikai nehézségek adódtak. Azok, akik online kitöltötték már a kérdőívet, a levélben kapott kód bediktálásával tudták igazolni, hogy nincs már teendőjük. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pixabay