Várhatóan kevesebb dinnye terem idén, de a belföldi fogyasztást ki tudják elégíteni a termelők – közölte az MTI-vel a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.

Kevesebbet ültetnek

Az ültetés még nem ért véget, de becslések szerint 20-30 százalékkal zsugorodhatott a termőterület. A kereskedőknek ezért azt javasolják, hogy kezdjék el idejében az egyeztetéseket a zökkenőmentes áruellátás érdekében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

30 százalék

Az árakról nem közöltek pontosabb becslést, de azt már most tudni, hogy a termelési költségek jelentős emelkedése 30 százaléknál nagyobb áremelést is indokolhat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megérje

Az egyesület abban bízik, hogy a dinnye ennek ellenére elérhető termék marad, de a gazdáknak – mint írták – olyan árat kell kapniuk, hogy megérje folytatniuk a munkát.

Sárgadinnye

Ha nem így lesz, akkor szerintük a következő években újabb visszaesésre kell készülni. A dinnyeszezonig nincs sok hátra, a sárgadinnyét már a jövő héten elkezdhetik szedni, ha jó lesz az idő.

Még 2 hét

A boltokba várhatóan június második hetében jutnak el az első szállítmányok – tették hozzá.

Ezért kevesebb

Számos dinnyetermelő áttért a szántóföldi gazdálkodásra, mivel a gabona nagyon felértékelődött az orosz-ukrán háború kitörése óta. Felvásárlási ára magas, a kereslet biztos, értékesítését ezért a dinnyével ellentétben nem fenyegeti az importdömping, ráadásul az időjárás se annyira.

Az eperért is sokat kell fizetni

Nagyon drágák a gyümölcsök

A BudaPestkörnéyke személyes tapasztala alapján szombaton a Balatonnál 598 forintért adták a dinnye kilóját az egyik útmenti árusnál. Az eper 1400 Ft volt, de Budapesten már 1299-ért is lehet kapni az árusoknál. Az Auchan katalógusában a sárgabarack 700 forintba került.

Árak és bérek Magyarországon

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete 352 200 forint volt. – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A 8,5 százalékos márciusi inflációval és a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 17,5 százalékos emelkedésével számolva a reálkereset 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.