Alig egy nappal azt követően, hogy a János kórháznál kilőttek 20 vaddisznót, most újabb konda került elő. A Nagyajtai utcai villamosmegállónál látták a vonuló malacokat és nyomukban a kicsiket. Videó is készült az állatokról, ezt a cikkünk alján lehet megnézni.

Vérengzés a János kórháznál

Kedden húsznál is több vaddisznót fényképeztek le a Szent János kórház udvarán, két nappal később a kórház melletti utcán ismeretlen vadászok, mindenki szeme láttára halomra lőtték az állatokat. A vérengzést látva egy villamoson utazó kisfiú sokkot kapott. Most ismét vaddisznók meneteltek a János kórház közelében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Feljelentést tett az önkormányzat

A vaddisznók lelövése miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Hegyvidéki Önkormányzat. A Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János Kórház közötti erdős belterületen valaki több lövést leadva kilőtt egy vaddisznót és annak a malacait – olvasható az önkormányzat közleményében.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Veszélyt okoztak a lövöldözéssel

Az állatok kilövéséről a Hegyvidéki Önkormányzatot előzetesen nem értesítették, és az önkormányzat szerint a fegyverhasználat veszélyeztette a környéken tartózkodó, illetve közlekedő személyek, közöttük gyermekek életét és testi épségét, valamint a vagyonbiztonságot is.

Büntetőeljárás

A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a Szent János Kórháznál kilőtt vaddisznók ügyét – közölte a rendőrség. Azt írták, hogy a BRFK tevékenységirányítási központja nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére; a rendőrséghez ilyen jellegű kérés sem érkezett. Azt is hangsúlyozták, nem a rendőrség hatásköre eldönteni, hogy a lakott területre tévedt vadállatokat szükséges-e kilőni.

Nyomoz a rendőrség

Ebben az esetben azonban a lövések leadásának körülményei bűncselekmény gyanúját vetették fel, ezért a II. Kerületi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Biztonságos hely a város a vaddisznóknak

Mivel a lakott területek nem részei semmilyen vadászterületnek, a vaddisznó számára a legbiztonságosabb hely a város lett. Elég könnyen adódik is lehetőség a vaddisznó beköltözésére, ehhez elég egy elhanyagolt telek, ahol megvetheti a lábát.

Városi vaddisznók

Ha a vaddisznó megtanulja, hogy megvannak az életfeltételei (búvóhely, élelem, víz), nem lesz rá oka, hogy elmenjen az urbánus területről. Felmérések szerint lehetnek egyedek, amelyek már több generáció óta élnek városi környezetben, kimutatható rajtuk a stressztűrést erősítő elváltozás, nem zavarja őket az autó, a kutya vagy a flex, békés állapotban közel engedik magukhoz az őket fotózó-videózó embereket – írja a Telex.

Vaddisznók a városban

A fővárosban sokfelé lehet találkozni vaddisznókkal. Láthattunk utcán rohanó vadkant ÚjpestenGazdagréten, de még a Dunába is bemennek, hogy például a Műegyetemnél másszanak partra.

Íjászok Újbudán

Egyes kerületekben, Újbuda külső részén íjászokat foglalkoztat az önkormányzat, hogy az elszaporodó disznókat kiiktassák az utcákról, hogy azok ne veszélyeztessék az ott élőket.

Anyára és gyermekére támadt a vadkan

Vaddisznótámadás is szinte minden évben előfordul Budapesten és környékén. Szentendrén egy kutya sérült meg, amikor megvédte a támadó vaddisznótól a gazdáját, Kerepesen pedig egy édesanyára és gyermekére támadt egy vadkan a játszótéren. Ott a polgármester azonnal lépett és csapdákat állított fel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó a János kórház közelében vonuló vaddisznókról

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból