Eddig csak a nyomait látták, most egy videócsapdával sikerült felvételt is készíteni a Börzsönyben élő méretes hiúzról. A csapda olyan jól működött, hogy egy sakált is lencsevégre kapott a börzsönyi erdők mélyén a kamera.

Régóta tudnak róla, de csak most látták

Magyarországon becslések szerint 10-12 hiúz élhet. Bár a börzsönyi hiúz létezéséről régóta tudni, de az állat fantomként él, már az is kisebbfajta csodának számít, ha a kamerák felveszik, ezért is van hatványozott jelentősége annak a videónak, amit Ferenczi Balázs készített a nagymacskáról kameracsapdájával február utolsó napjaiban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Éj leple alatt

A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán megosztott felvételen a tekintélyre méltó hiúz az éj leple alatt sétált át a szerkezet előtt. A videót a cikkünk alján lehet megnézni. Februárban két helyszínen is mutatkozott a hiúz, ráadásul ugyanott néhány nappal később, a Börzsönyben ritkán látható aranysakál is feltűnt. A hiúzok a nagy kiterjedésű, sűrű erdőket kedvelik, különösen akkor, ha az erdő sziklás tisztásokat is rejt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Illegális vadászat

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa.

Rejtőzködés nagymestere

A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere.

Félénk cica

Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre ez a nagytestű macska. A hiúzok testhossza 1 m körül mozog, további 15-25 cm-t tesz ki az állat farka. Marmagassága átlagosan 70 cm.

Pamacs a fülön

Pettyes bundája és sajátos szakálla mellett egyik feltűnő jellegzetessége a fülek hegyén viselt szőrbojt (pamacs), amelyet a régebbi időkben fülpamatnak is neveztek. Hallása, tapintása fejlett, remekül rejtőzködik. Hosszú végtagjai és izmos teste még a mély hóban is lehetővé teszik, hogy egyetlen, 3-4 m-es ugrással támadja meg áldozatát. Erős, éles karmú mancsa a sikeres zsákmányfogást segíti.

Bogarakat és vadmalacot eszik

Éjszakai ragadozó, különféle madarak, kisrágcsálók éppúgy szerepelnek étlapján, mint az őzek, rókakölykök, szarvasborjak vagy vadmalacok. Magányosan élő állat, változatos méretű, 10-100 négyzetkilométer kiterjedésű területet birtokol. A terület központjában, földi üregekben vagy sziklahasadékokban rendezi be vackát.

A kélpviselő és a medvék

A Börzsönybe nem csak a hiúzok és a sakálok, de a barnamedvék is visszaköltöztek, erről többször írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon. Néhány nappal ezelőtt portálunknak nyilatkozott a Börzsöny és a Dunakanyar térségének országgyűlési képviselőjelöltje, Inotay Gergely, aki a barnamedvék megjelenéséről ezt mondta:

Medvepárti

“Alapvetően a Börzsönyben korábban is volt medve, farkas, hiúz, azok a nagyragadozók, amelyek a vadállományt karbantartották. Vallásos emberként mondom: ordo divinus vagyis, ha az isteni rend egy kicsit visszaalakul, akkor az szerintem jó. Mi, emberek nyilván érzünk egyfajta veszélyforrást, főleg a túrázók, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a medve,- és farkaspopulációk nem akkorák, hogy ez valós veszélyt jelentsen az itt élőkre. Úgyhogy én alapvetően medvepárti vagyok, különösen, ha ezek a medvék betöltik azt a célt, ami miatt visszahonosodnak a Börzsöny eldugott részeibe.” – mondta portálunknak Inotay Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Inotay Gergely

Inotay Gergely, az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje a Pest 4-es körzetben – Fotó: BPK

Itt a videó a börzsönyi hiúzról

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból