Az oktatásért felelős belügyi társa igyekszik véget vetni a tiltakozási hullámnak, úgy tudni, hogy emiatt a Belügyminisztérium be is rendelte több iskola igazgatóját.

Behívta őket a belügy

A Blikk azt írja, (a cikket azóta eltávolították – a szerk.) hogy az Eötvös József Gimnázium, a Vörösmarty-, a Karinthy-, a Kölcsey-, valamint a Madách-gimnázium igazgatója kapott meghívót a belügyminisztertől aktuális kérdések megbeszélésére. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A pozíciójuk foroghat kockán

A portál cikke szerint minden intézményvezető kap lehetőséget arra, hogy elmondja, milyen problémákat lát az oktatásban, továbbá a saját intézményében, azonban minden kétséget kizáróan az igazgatókat figyelmeztetik is majd, a pozíciójuk forog kockán. Vagyis ez azt jelenti, nem kizárt, hogy elmozdítják őket, ha nem tesznek rendet az intézményeikben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Keressenek másik állást?

Erre egyébként már korábban Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület igazgatója is, aki arra hívta fel az igazgatók figyelmét egy tanácskozáson, hogy, aki nem képes rendet tartani az intéményében, az kereshet magának másik állást.

Rendcsinálás

Nagyon úgy fest, hogy a tiltakozások mostanra érték el azt a szintet, hogy a tárca belevágjon egy komolyabb rendcsinálásba, ehhez első lépéstként most a legaktívabb intézmények vezeőit veszik elő, írja a lap.

FRISSÍTÉS!

A Belügyminisztérium a hvg.hu kérdésére cáfolta azt a sajtóhírt, hogy Pintér Sándor bárkit is magához rendelt volna. Szakmai egyeztető fórumot viszont tart a jövő héten a köznevelési államtitkárság, ahova több iskolaigazgatót és az oktatás más képviselőit is meghívta. A lap azt írja, egy budapesti intézményvezető szerint arra kérték a címzetteket, hogy fogalmazzák meg szakmai javaslataikat, amit szívesen érintenének az egyeztetésen.

A Blahán ülősztrájkoltak

A pedagógustüntetések gyakorlatilag folyamatosak, december 8-án, csütörtökön a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai a Sándor-palotánál álltak sorfalat Orbán Viktornak, a diákok pedig a Blaha Lujza téren demonstráltak.

Ez a cél

A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a legfontosabb követelések elérése: vagyis a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése. November 30-án ugyanis újabb nyolc tanárt küldtek el törvénytelen munkabeszüntetésben való részvétel miatt.

MSZP: vegyék vissza a kirúgott pedagógusokat

A kirúgott tanárok ügye kapcsán az MSZP politikusa, Kunhalmi Ágnes is megszólalt, a napokban tartott online sajtótájékoztatóján közölte: az MSZP azt kéri, vegyék vissza a kirúgott pedagógusokat, a kormány biztosítson megfelelő körülményeket a szabad oktatásnak és a költségvetésben teremtse meg a pedagógusok béremelésének feltételeit.

8 tanárt küldtek el

A politikus arra reagált, hogy a Belügyminisztérium közlése szerint december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát. Kunhalmi Ágnes szerint a legjobb gimnáziumokból a legjobb tanárokat bocsátják el. Úgy vélte, a pedagógusok elbocsátásával „a Fidesz által 13 éve épített autoriter rendszer újabb szintet lépett”, és „gyakorlatilag lépked a diktatúra irányába”. Mint mondta, a Fidesz az elbocsátásokkal azt akarja megmutatni, hogy „aki a NER-rel szemben elégedetlenkedik, az pórul jár”.

Korábbi ígértek  

Emlékeztetett arra, a Fidesz korábban megígérte a tanároknak, hogy a vetítési alapot a minimálbérhez köti, ezt az ígéretét azonban csak egy évig tartotta be. Megjegyezte: a szakszervezetek 45 százalékos béremelést sürgetnek, ám ha a Fidesz betartotta volna vállalását, akkor most 80 százalékos béremelésnél tartanának a tanárok. Ha csak pénzkérdés lenne, akkor is jogosan mennének ki a tanárok és a diákok az utcára – fűzte hozzá. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-ban az oktatás nemzeti hatáskör, minden állam a saját költségvetéséből fizeti a tanárokat, és felvetette: vajon miért akarja a nemzeti szuverenitásra érzékeny Fidesz az EU-val kifizettetni a nemzeti hatáskörbe tartozó pedagógusok bérét.

Manipulatív

Kunhalmi Ágnes a KRÉTA-rendszeren a szülőknek küldött belügyminisztériumi kérdőívre utalva azt mondta, a manipulatív kérdést tartalmazó kérdőíven keresztül akarják egymásnak ugrasztani a pedagógusokat, diákokat és szülőket, ezért azt kérte, ne töltsék ki a kérdőívet a szülők. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jobb oktatásért és a tanárokért az utcára vonuló diákok önként mennek tüntetni. A politikus szerint „a fideszes féldiktatúrában” mindenkinek harcolnia kell a szabadságért, és úgy vélte, az ország jövőjéről, a szabadság kivívásáról szól a tüntetéshullám. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Felvétel a hétvégi tüntetésről – Forrás: MTI/Balogh Zoltán