Évekig engedély nélkül működött a Lupa-tónál a több száz autó befogadására alkalmas parkoló. A budakalászi jegyző nemrég ismét elkaszálta a vízbázis fölé épült parkoló engedélyezését, a hatóság most áttette az ügyet a szomszédos Ürömre, ahol pillanatok alatt rábólintottak és a hatóság kiadta az engedélyt. Most már jöhetnek az autók tízezrei oda, ahová Szentendrén a bicikliseket sem engedték.

A Lupa Beachet és az ahhoz tartozó parkolót 2017-ben alakították ki, majd később, 2018-ban a parkolót kibővítették. 2017 júniusában a Sziget Fesztiválom milliárdossá gazdagodott Gerendai Károlyék egy 275 férőhelyes parkoló kialakítása érdekében vízbázisvédelmi egyedi vizsgálati eljárást kezdeményeztek a katasztrófavédelemnél.

Az engedélyt éveken keresztül ilyen-olyan oknál fogva nem adták ki, a parkoló mégis működhetett. A budakalászi környezetvédők közben folyamatosan fúrták a parkoló létrehozását, mert a parkoló egy olyan vízbázison épült fel, amely a Dunakanyarban élő 120 ezer ember ívóvízét biztosítja.

Az üzleti érdekek erősebbnek bizonyultak a környezetvédelemnél. A parkoló megépült, egyes szakértők szerint minden rendben van, más szakértők szerint viszont problémás a parkoló, hiszen az autókból olaj és más anyagok kerülhetnek a talajra, onnét pedig a talajvízbe, majd a csapokba és a poharakba.

Időközben Gerendai Károly, Lupa Beachet működtető cége leszerződött egy parkolást üzemeltető vállalkozással, akik leaszfaltozták és állításuk szerint biztosították a megfelelő vízelvezetést.

Az engedélyezéshez szükséges szakhatósági állásfoglalás a budakalászi jegyző hatásköre volt, ő a környezetvédelmi és területrendezési szabályokban illetékes, kétszer is elutasította a létesítmény engedélyezését.

A Pest Megyei Kormányhivatal most május elején végül megsemmisítette a budakalászi elutasító határozatokat, majd budakalászi jegyzőt kizárták és szomszédos Üröm jegyzőjét jelölték ki a szakhatósági állásfoglalásra.

Ürömön nem sokat vacakoltak. A jegyző, Szabóné dr. Bartholomaei Krisztina, szinte azon a napon, amikor kivitte nekik a postás a kérvényt, már engedélyezte is a parkolót, ez alapján pedig néhány órával később a Pest Megyei Kormányhivatal kiadta a parkoló végleges engedélyeit.

Szabóné dr. Bartholomaei Krisztina, jegyző Üröm – Forrás: pomáz.hu

Érdekes, de beszédes apróság, hogy a Budakalász hivatalos oldala szerint a parkolót engedélyező megyei engedélyen egy nappal korábbi dátum szerepel, mint a kiadásához szükséges ürömi jegyző engedélyező határozatán. Talán valaki sejthette, hogy az ürömi jegyzőn csont nélkül átmegy majd a kérvény.

Budapest tengerpartjának nevezett Lupa Beach parkolója végül most május 11-én megkapta a fennmaradási és forgalomba helyezési engedélyt, lehet parkolni az ivóvízbázis felett.

Lupánál lehet, Szentendrénél nem lehet vízbázison építeni

Többször foglalkoztunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon a Szentendrénél tervezett EuroVelo kerékpáros híddal. Ott végül azért nem épülhet meg a híd, mert a lakosság egy olyan hídhelyet szavazott meg, amelyhez csak védett vízbázison keresztül lehetett volna eljutni. Szentendrénél a vízbázison történő bicikliút építésről hallani sem akart a hatóság. A Lupa-tónál viszont a vízbázison óriási területet aszfaltoztak le, hogy egy szezonban autók tízezrei forduljanak meg ott, ahonnét 120 ezer ember ivóvízét biztosítják.

Kiemelt kép: Lupa Beach