Amikor valaki a hiányzó fogainak a pótlására gondol, akkor gyakran a félelem akadályozza meg a fogimplantáció igénybevételétől. Vajon jogosak az aggodalmai? Vannak hátrányai és veszélyei a fogászati implantációnak? Ennek járunk most utána.

A fogbeültetés a legkorszerűbb módszer

Napjainkban már többféle módszer is létezik a hiányzó fogak pótlására, ezek közül a fogászati implantátum a legkorszerűbb (közismertebb nevén fogbeültetés). Természetesen, mint általában minden műtéti beavatkozásnak, ennek is lehetnek szövődményei, de köszönhetően a mai innovatív eljárásoknak és kiváló minőségű implantátumoknak, ezek valószínűsége csak minimális.

Ehhez még ha hozzászámolod az implantológus szakorvosok tapasztalatát, akkor valóban nem érdemes aggódni a végeredmény miatt. A fogimplantátumok behelyezését a Jildent Clinique francia nyelvű praxisában dolgozó fogszakorvosok is napi rendszerességgel végzik. 

A fogbeültetéssel járó hátrányok és veszélyek ideális esetben megelőzhetőek 

A fogimplantáció egy nagyon biztonságos kezelési lehetőség, a hátrányai elsősorban csak akkor jelentkezhetnek, ha nem követed a kezelőorvosod utasításait. Nagyobb a rizikó akkor is, ha az implantációt követően elmulasztod a rendszeres fogápolást.

Rizikótényezőnek számít a műtét utáni fájdalom és/vagy duzzanat, de ez bizonyos szintig a beavatkozás természetes velejárója. Elhanyagolható a fogimplantátum kilökődésének veszélye, tekintettel a csúcsminőségű alapanyagok felhasználására. 

A fogimplantátum hátrányai 

  • Helytelen sebészi technika és rosszul megtervezett implantátum – ha az implantátumokat, nem kellő mennyiségű csontba helyezik be, vagy rossz pozícióban áll, akkor az akár az elvesztéséhez is vezethet. 
  • Fogimplantáció utáni duzzanat, fájdalom, vérzés – a beavatkozás utáni fájdalom sajnos a fogászati implantáció egyik természetes kísérője. Az arc duzzanata szintén gyakori tünet, normál esetben ez a beavatkozás után 1 héttel már el is múlik. Enyhe vérzésre is lehet számítani 1-2 napig.
  • Fogimplantáció utáni gyulladás – ha a duzzanat nem akar elmúlni, bepirosodik és érzékeny, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az implantátum elfertőződött. A keletkező ínygyulladást azonnal kezelni kell, mert átterjedhet a csontállományra, ami nagymértékű csontvesztést okozhat.
  • Rosszul elkészített, pontatlan koronák, hidak, kivehető fogpótlások ugyancsak a fogimplantátum kilökődését okozhatják.
  • A pontos és rendszeres fogápolás hiánya – ez gyakran okoz bakteriális gyulladást. 
  • Dohányzás, a kontroll vizsgálatok kihagyása. 
  • Csontosodási problémák – 2-6 hónap a csontosodás időszaka, ami ha nem megfelelő, akkor az implantátum nem képes tökéletesen beépülni. 
  • Túlterhelés – a rágás során a csontállomány túlságosan nagy nyomásnak lehet kitéve, ami akadályozhatja a műgyökér beépülését, még gyulladást is kiválthat.

A fogimplantációnak lehetnek hátrányai és veszélyei, de ezek csak nagyon ritkán fordulnak elő, vagy átmenetiek – nem kell miattuk előre aggódnod.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.