Egyelőre nem adja le a Szabad Európa a Zacher Gáborral készített interjú második részét. A podcast kész van, de a Szelfi néven futó adás folytatása elmarad.

Védik Zacher Gábort

A Szabad Európa bejelentette, hogy nem adja le a toxikológussal készített beszélgetésük második részét. Emiatt a Szelfi néven futó műsor folytatása a toxikológussal elmarad – írja a 24.hu.

Szólásszabadságban hisznek

A Szabad Európa leszögezte, hogy minden országban, ahol jelen van, a szabad véleménynyilvánításra törekszik és az alanyainak meg akarja adni a szabad szólás lehetőségét. Az első rész ehhez képest teljesen más elképzeléseket eredményezett, és az adás után Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke, Kollár Lajos etikai állásfoglalást kért a Zacher Gábor által elmondottak miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Nem adják le

A szerkesztőség felhívta mindenki figyelmét, hogy mivel rendkívül fontosnak tartják az interjúalanyaik bizalmát és védelmét, ezért Zacher Gáborral közösen azt a döntést hozták meg, hogy az interjú második részét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. EZT IS OLVASD EL: “Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” – Zacher Gábor elárulta, mit mondanak utoljára a lélegeztetőgépre helyezett betegek

Kórházi állapotokról vallott

A népszerű toxikológus, a hatvani kórház főorvosa a Szabad Európa podcast-adásában vallott arról, milyen állapotok uralkodnak a kórházakban, és milyen nehéz körülményekkel kell megbirkóznia az egészségügyi dolgozóknak.

Nem számolja a lélegeztetőgépen lévők számát

Zacher Gábor az interjú első adásában több markáns megállapítást is tett: többek között elmondta, hogy már nem számolja, egy nap hány beteget tett fel lélegeztetőgépre. Az akkori koronavírusszámok szerint 10 921 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, és közülük 1 344-en szorultak lélegeztetőgépes kezelésre. FONTOS: “Mielőtt valaki lélegeztetőgépre kerül, elaltatjuk. Én ilyenkor meg szoktam kérni, hogy számoljon” – Zacher Gábor drámai beszámolója a covid osztály működéséről

Nem ígéri a betegeknek, hogy felgyógyulnak

Súlyos megállapításai közé tartozott az is, hogy azt mondta, ő már senkinek sem ígéri, hogy fel fog gyógyulni a betegségből: helyette csak annyit üzen a betegeknek, hogy a kollégáival mindent meg fognak tenni a felépüléséért. “Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba” – mondta a főorvos. EZ IS ÉRDEKELHET: Nekimentek Zacher Gábor toxikológusnak, elnézést kért a sztárorvos a kínai vakcina miatt

Bergamo-dilemmáról beszélt

Zacher Gábor a Bergamo-dilemma kapcsán elmondta, hogy a magyar kórházakban is többször előfordult már az a helyzet, hogy dönteniük kellett az orvosoknak beteg és beteg élete között, hogy éppen melyik betegüket rakják fel a lélegeztetőgépre. “Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan nálunk is egy-egy alkalommal, ahol én dolgozom Hatvanban, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne – akkor azt mondjuk, ki az, akinek jobb esélye van” – sújtott le a főorvos az első adásban.

Etikai eljárást kértek

Miután lement az első adás, a Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke, Kollár Lajos professzor levelet küldött mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjének, hogy ítéljék meg, etikailag helyes-e, amit a toxikológus a rádióban mondott.

Elhárították a kérést

A Népszava azt írta, hogy több szakmai tagozat vezetője is elhárította a kérést azzal, hogy nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni. Keresték a szaktárcát és Kollár Lajost is, mi indokolta, hogy a szakmai kollégiumoktól kérjenek állásfoglalást Zacher nyilatkozatának orvosetikai helyességéről, azonban választ nem kaptak. Zacher Gábor a lap megkeresésére csak annyit mondott, hogy van tudomása a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: YouTube