Egy éjszaka benyújtott törvénytervezet szerint az 5 milliárd forint költségigényű beruházások adóbevételei nem az adott települést, hanem a megyét illetik. A törvénymódosítást a miniszterelnök helyettese, Semjén Zsolt adta be. Ha elfogadják nagyon sok pénzt veszítenek az agglomeráció települései, vele együtt pedig az ott élők.

Göd mintájára egy sor település adóbevételeit elvehetné a kormány. Semjén Zsolt éjszaka törvényjavaslatot nyújtott be a különleges gazdasági övezetekről, ez kimondja, hogy a legalább ötmilliárd forint költségigényű beruházások adóbevételeit a településektől a megyei önkormányzathoz irányítják az „arányos elosztás” érdekében.

A Pest megyei Göd esetében korábban kormányrendelettel tették át az ellenzéki vezetésű település adóbevételeinek egy részét a fideszes megyei önkormányzathoz. Az akkori rendelet 100 milliárdosnál nagyobb beruházások esetében tette lehetővé az övezet kijelölését és a megyei önkormányzat bevonását, a friss javaslat viszont az értékhatárt ötmilliárdra szállítja le, így számos település bukhatja el bevételei jó részét.

Az indítvány alapján a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilváníthatják különleges gazdasági övezetté. A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a megyei önkormányzat veszi át – írja a 24.hu.

A törvényjavaslat azt a kormányrendeletet terjeszti ki, ami szűk egy hónapja a veszélyhelyzetre hivatkozva a tavalyi önkormányzati választáson ellenzéki vezetést választó Göd ipari parkjának adóbevételeit irányították át a fideszes Pest többségű megyei önkormányzathoz. A településen működik a Samsung-gyár, amely adók formájában a város bevételeinek harmadát biztosítja,

Most Semjén törvényjavaslata már ötmilliárd forintnál nagyobb beruházásoknál teszi lehetővé a különleges gazdasági övezet létrehozását, ilyenből pedig sokkal több van. Mindezek alapján számos önkormányzat adóbevételeinek nagy része kerülhet át a megyei önkormányzatokhoz – amitől az ellenzék már akkor is tartott.

Érd polgármestere előre szólt

Áprilisban írtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Érd ellenzéki polgármestere elmondta: nekik 20 milliárdos beruházásaik vannak, egyelőre őket nem érinti a kormány elvonása, de az összeghatáron bármikor módosíthatnak – nyilatkozta. Csőzik László jóslata egy hónappal később megvalósulni látszik. Ha az éjszaka beterjesztett javaslatot elfogadják, jelentős adóbevételektől eshet majd el az agglomeráció legnagyobb városa is. Csőzik Zoltán korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány így bünteti az ellenzéki vezetésű településeket, mert a fideszes városoknak majd a pályázati rendszeren keresztül visszajuttatják az elvont forrásokat.

A pénzről szól a döntés

A kormány döntésének hátterében az állhat, hogy az októberi önkormányzati választáson mind a 19 megyei önkormányzatban a Fidesz került többségbe, miközben számos városban ellenzéki lett a vezető, a kormány pedig nem akarja átadni a nagyobb pénzek feletti döntések jogát a számára ellenségnek számító ellenzéki településvezetőknek.

A törvényjavaslat indoklása szerint a szabályozással a cél a kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségek gazdasági fejlődésének előmozdítása, a munkahelyek megőrzése és újak létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenységhez.

A különleges gazdasági övezetek hatása túlmutat a települési önkormányzatok határain, a törvényjavaslat szerinti megoldás arányosabb pénzelosztást tesz lehetővé a megyén belül, arra tekintettel, hogy az ilyen övezetben megvalósuló beruházások nem csupán egy településen, hanem akár a megye egész területére fejtik ki hatásukat – írják a rendeletben.

A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt annak rendelete alapján célzottan használhatják fel a megyei, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására. Ebből az következik, hogy a fideszes megyei vezetők osztják majd a pénzt, az ellenzéki polgármestereknek pedig nem nagyon lesz beleszólásuk a nagyobb dolgokba.

Visszarendeződés

A történet érdekessége, hogy évekkel ezelőtt pont a jelenlegi kormánypárt üresítette ki a megyei szintű önkormányzatokat azzal, hogy gyakorlatilag minden érdemleges döntést elvett tőlük. Most úgy tűnik visszacsinálják, hiszen így a pénzek felhasználása a kormányközeli megyei vezetők kezében maradhat.

Kiemelt kép: illusztráció