Itt, a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk arról a farkasról, ami svájci Surselva régióból indult útnak, majd Budapest közelében bukkant fel. A fiatal hímet most újra Budapest környékén látták.

Hatalmas távolságot tett meg

Mint megírtuk légvonalban több mint 700 kilométert tett meg közel egy év alatt, azonban ez a valóságban jóval több, ugyanis több kitérőt is tett menet közben, nem nyílegyenesen érkezett. Az M237 jelzésű farkas mozgását a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport kíséri figyelemmel, az útjáról korábban egy térképet is közzétettek.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindez így fest a térképen

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Erről érkezett

Mint az látható, hogy Svájc közepéről indult el, érinthette az olasz határt, majd keresztülvágott egész Ausztrián. Közben tett egy hatalmas kitérőt Bécs felé, majd a magyar határ felé vette az irányt. Sopron alatt lépett be az országba, majd a Bakonyban barangolt.

Hatalmas kitérőket tett

Az utolsó ismert pontja Székesfehérvár környékén, a Vértesben volt. Okkal lehet feltételezni, hogy Budapest felé vette az irányt – már csak abból is, hogy Bécsnél is tett egy kitérőt – feltehetően a városban több ételszerzési lehetőséget remélhet.

Új területeket keresnek maguknak

A szakértők azt tippelik, hogy az állat 2021-ben születhetett és egy éve tavasszal indult el több országot is meghódító útjára. Teljesen megszokott, hogy a fiatal hímek elhagyják falkájukat, s megpróbálnak valamilyen területet keresni, mielőtt elérik az ivarérettséget.

Rekordközeli, de csak majdnem

Ugyan már korábban is előfordult, hogy sikerült egy-egy példány vándorlását követni, de kimondottan ritka, hogy egy farkas esetén azt is látni lehet, honnan indult és merrefelé tart. Noha ez még nem rekord, de az egyik leghosszabb út, amit farkas megtett.

A Vértesben látták

A farkast már korábban is látták Budapest környékén, most azonban a Vértesben tűnt fel: David Gerke, a Gruppe Wolf Schweiz munkatársa szerint a farkas mozgása lelassult, így az állat tartózkodási helyéről tájékoztatták a magyar természetvédelmi hatóságokat is.

Nem marad hosszú távon

A farkasról megszólalt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) kommunikációs szakembere, Kálmán Gergely is, aki a 24.hu megkeresésére elmondta, az állat 2 hete a dél-budai agglomerációban található, ám nem számítanak arra, hogy hosszabb távon ezen a területen marad. Mint mondja, napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik. A szakember ezenkívül hozzátette: „A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan készenlétben van. Amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indít”.

Ezt üzenik a kirándulóknak

A kirándulóknak azt üzent, mindenki tartsa be az alapvető természetjárási szabályokat, valamint közölte: „Fontos megjegyezni, hogy a farkas kifejezetten kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos. A vadon élő farkas emberre történő támadása Európában nem ismert, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset egyetlen alkalommal sem”.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay