Hét nap múlva, március 26-án kihirdetik a Nyugati pályaudvar tervpályázatának eredményét. Egyelőre a bírálóbizottság tagjai sem tudják kinek a munkájáról vitáznak, mert a versenyzők nem vév, hanem sorszámokkal szerepelnek. Egy biztos, a Nyugati pályaudvar és térsége néhány éven belül teljesen átalakul. Felszámolják a környék szutykos-mocskos területeit és igazi mondern világvárosi hangulat lesz a Nyugatinál.

Színvonalas munkák

Nagyon sok értékes ötletet, színvonalas munka érkezett a Nyugati pályaudvar és környezete építészeti, urbanisztikai, parkosítási megújítására kiírt nemzetközi tervpályázatra – árulta el Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, aki a bírálóbizottság egyik alelnöke is egyben. Az értékelés folyamata végig úgy folyik, hogy a pályamunkák csak egy sorszámot viselnek, és a bírálók is csak március 26-i nyilvános eredményhirdetést megelőzően tudják meg, hogy melyik koncepcióterv kié a 12, a tervpályázat második fordulójába jutott pályázó közül.

Több utasnak kell hely

A Budapestre befutó vasútvonalak kapacitásbővítő rekonstrukciói nyomán egyre több vonatnak kell érkeznie a fővárosba és indulnia innen. A cél, hogy több utas használhassa a vasutat ingázásra a saját autója helyett. A legélesebb probléma a Nyugati pályaudvaron jelentkezik, mivel a 11 vasútvonal közül 5 ide vezet. Ezért szükséges, hogy Magyarország legforgalmasabb pályaudvara több vonatot fogadhasson, túl azon, hogy műszaki, utaskényelmi és urbanisztikai szempontból is sok értelemben fér rá a korszerűsítés a Nyugatira és környékére.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Pályaudvar a föld alatt

A megoldás részben a csarnok alatt, részben mögötte egy föld alatti pályaudvar megépítése, amely peronjaival és bújtatott bevezető vágányaival növeli a kapacitást, a jelenlegihez képest körülbelül 50 százalékkal több vonatot tud majd fogadni, ha megtörténik a kapacitásbővítés a pályaudvarra vezető vonalakon is.

Duna alatti vasúti alagút

Azért felszín alatt kell létrehozni ezt a pályaudvart, mert ez lesz a később ide érkező, Duna alatti vasúti alagút fogadóállomása. Ebben a távlati állapotban a Nyugati már meghaladja a fejpályaudvari működést, részlegesen átmenő pályaudvarrá alakul, vagyis vonatfogadó kapacitása még nagyobb lesz, a mostaninál mintegy háromszor több utas szállhat itt föl és le. A felszín alatti, 4+4 vágányos mélyállomás lesz, közben marad a felszínen a 13 vágány. Ide kapcsolódik: Megkezdődött a Duna alatti vasúti alagút előkészítése, majdnem 1 milliárdba kerül a munka

Városfejlesztés

Ez a fejlesztés nem csupán vasúti, hanem városfejlesztés és parképítés is. A Nyugati pályaudvar épülete, különösen a csarnok fontos műemlékünk, az átalakítással meg kell őrizni az értékeit. A csarnokban nem lesznek sínek, átjárható, hosszabb-rövidebb időtöltésre ösztönző fedett köztérré fog átalakulni, úgy, hogy szerves kapcsolatban legyen az alatta lévő vágányokkal. A többszörösére növekvő forgalomhoz kell kialakítani a gyalogos zónákat.

Lebontják a Nyugati téri felüljárót

A pályaudvar környezete a főváros legértékesebb, ám erősen zöldhiányos területei közé tartozik. A Nyugatival együtt megújulnak a környező közterek is, humánus, élhetőbb, zöld területek lesznek az autóparkolók vagy éppen alulhasznosított vasúti rozsdazónák helyett. A Nyugati téren a közúti felüljáró elbontása megnyitja a helyet a pesti fonódó villamosnak, vagyis az északról a Lehel téren, délről a Deák téren végződő sínek összekötésének – írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

Több zöldfelület

A vasúti infrastruktúra átfogó korszerűsítése lehetőséget nyújt városfejlesztésre is, elsősorban a zöldterületek növelésére van szükség a városnak ebben a térségében. A vasútüzem által elfoglalt területsáv racionalizálása, az idejétmúlt tárolási, karbantartási létesítmények külsőbb helyszínre történő kitelepítése révén a pályatest mentén kialakítható egy hosszanti parksáv, amely a Nagykörúttól kifelé a Városligetig, sőt távlatban a szintén funkciót váltó Rákosrendező pályaudvar térségéig folytatódhat észak felé.

Tervezés

A pályázóknak konkrét elképzeléseiket kellett vázolni nagyméretű koncepcióterveken, a különböző részfeladatokra előre meghatározott méretarányú tablókat és műleírást kellett beadni ezek voltak a fő szempontok:

Erre kellett figyelni a pályázóknak

 • A csarnok alatti, négyvágányos elővárosi vasútállomás, amely közvetlen összeköttetésben lesz a majdani Duna alatti alagúttal.
 • Az előző mellett egy négyvágányos, felszín alatti, távolsági állomás, innen is az alagút felé mehetnek majd távlatban a vonatok, addig fejpályaudvarként működhet.
 • A csarnok mögött, a felszínen 13 vágány, ezek hosszú távon is fejpályaudvari módon működnek majd.
 • A csarnok, amelyben nem lesznek sínek, városi térré alakul, a felújított műemléképületet továbbra is megtartva a pályaudvar központi helyeként.
 • A meglévő gyalogos aluljáró, új gyalogos terek, lépcsők, liftek, mozgólépcsők, amelyek alkalmasak a megnövekvő forgalom elvezetésére a vasúti peronok, a leendő 5-ös metró mélyállomása, az M3 metró és a felszín között
 • A pályaudvaron szükséges utasfunkciók a pénztáraktól a mosdókon keresztül a csomagmegőrzőkig
 • A vasútüzemhez szükséges – a maihoz képest lényegesen csökkentett – funkciók elhelyezése
 • Kerékpártárolók
 • Parkolóház
 • Lineáris park a pályaudvar terézvárosi oldalán
 • Zöldfejlesztés az előbbire merőleges irányban
 • A jelenlegi parkoló és buszállomás jövője
 • Városfejlesztés az újlipótvárosi oldalon
 • A Nyugati tér rendezése
 • A közúti felüljáró elbontása
 • A pesti fonódó villamos átvezetésének előkészítése (villamos a Lehet tér és a Deák tér között)
 • Kapcsolatok Újlipótváros és Terézváros között
 • A Ferdinánd híd jövője

Ezt a területet érinti a tervezés

Fotó forrása: BKF

Ezeket se hagyd ki:

„Budapest és az agglomeráció közlekedésszervezését érdemes lenne egységes alapra helyezni” – állítja Vitézy Dávid, aki azt is elmondta, hogyan rontottuk el az agglomerációt és miként lehetne élhető Budapestet és környékét csinálni (1. rész)

„100 évre gondolkodunk előre Budapest és környékének fejlesztésében” – állítja Vitézy Dávid, aki azt is elárulta milyen a viszonya Karácsony Gergellyel (2. rész)

Kiemelt kép: Nyugati pályaudvar – Forrás: Mávinform