Igazán jó hírt jelentett be a MÁV, ugyanis a járvány magas fertőzésszámai és az emiatt elrendelt korlátozó intézkedések miatt visszatérítik a bérleteket. Nem számol fel kezelési költséget a márciusi helyközi dolgozó- és tanulóbérletek visszatérítésénél a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz, amennyiben az igényt március 10-ig benyújtják – közölte a MÁV szombaton az MTI-vel.

Visszatérítik az árakat

A MÁV közleménye szerint az Innovációs és Technológia Minisztérium erre vonatkozó rendeletével összhangban a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz visszatéríti a helyközi járatokra szóló, március havi, félhavi, vagy legkorábban március 8-ától 30 napig érvényes bérleteket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mi van, ha korábban vásároltunk bérletet?

A MÁV szerint 2021. március 1. előtt kezdődő érvényességű és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérlet árának 50 százalékát térítik vissza kezelési költségmentesen.

Itt lehet igényelni

A MÁV-Startnál a jegypénztárakban, vagy az automatákban vásárolt papíralapú bérletek esetében az utasok a visszatérítési kérelmet a pénztáraknál, vagy az ügyfélszolgálatokon adhatják be személyesen, vagy levélben (MÁV-Start Zrt. Ügyfélszolgálat 1426 Budapest, Pf.: 56.).

Elektronikus úton is lehet kérelmezni

Fontos, hogy a bérlet árát minden esetben a megadott számlaszámra utalja vissza a vasúttársaság. A MÁV-applikációval megváltott bérleteknél az utasok elektronikusan – az utas nevét és a bérletszámot az [email protected] címre megküldve – nyújthatják be a visszatérítési kérelmüket, ez esetben a vásárláskor használt kártyához kapcsolódó bankszámlára utalják nekik a pénzt.

Más bérletünk van?

A MÁV tájékoztatott, hogy minden egyéb formában megvásárolt bérlet árának visszatérítését a [email protected] címen keresztül lehet intézni.

Pénztárnál is lehet intézni

A Volánbuszra érvényes bérletjegyek visszaváltására – a vásárlás módjától függetlenül – a pénztárakban van lehetőség. Pénztári visszaváltás esetén a bérlet tulajdonosának be kell mutatnia a személyi igazolványát vagy a diákigazolványát.

Online bérletvásárlás itt lehet intézni a visszaváltást

A pénztárakban lehet benyújtani az online megváltott és kinyomtatott bérletekre vonatkozó visszaváltási igényeket is. Az online megváltott, de ki nem nyomtatott bérletek visszaváltását a https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-jegyvasarlas/visszavaltas linken lehet kezdeményezni a “Vásárolt Bérletek Jegyzéke” megküldésével – közölte a MÁV.

Újabb korlátozások jönnek

Mint megírtuk, a járvány harmadik hulláma miatt csütörtökön újabb korlátozó intézkedéseket rendeltek el, a kritikus időszak március 8-tól március 22-ig tartó két hétig tart.

Bezárnak az üzletek

A magas fertőzésszámok miatt az üzleteket az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac kivételével be kell zárni.

Szünetelnek a szolgáltatások is

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. Nőnapon, március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk. Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció