Meglepő levelet kapott Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere. Ebben arról tájékoztata az önkormányzatot a Pest Vármegyei Kormányhivatal, hogy visszavonták a volt rádiószékházra nemrég kiadott építési engedélyt. Pikó szerint volt értelme a nyomásgyakorlásnak, mások szerint mindössze időhúzásról van szó.

Bontási engedély

Ahogy azt korábban az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, bontási engedélyt adtak ki a Magyar Rádió korábbi épületegyüttesére, a Bródy Sándor utcai legendás rádiószékházra. A területen a Pázmány Péter katolikus Egyetem új campusát fogják kialakítani 250 milliárd forintos állami támogatásból, vagyis az adófizetők pénzéből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Visszavont bontási engedély

A józsefvárosi polgármester és a helyi civilek személyesen is kimentek a helyszínre, ahol csak tudták megpróbálták megtorpedózni a rádiószékház bontását. A helyi önkormányzat változtatás tilalmat rendelt el a területre, végül ez fontosnak bizonyult, ugyanis a bontási engedély visszavonására megadott indok az lett, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat november 7-én a tulajdonában lévő épület helyi védelem alá helyezéséről döntött. Ezt pedig figyelembe kellett volna vennie a Kormányhivatalnak, amikor a bontási engedélyt megadta. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Küzdelem és helyi védettség

“Ezzel a történetnek koránt sincs vége, de fontos látni, hogy van értelme küzdeni, ahogyan volt értelme a helyi védettség alá helyezésnek is. Ezért kérek mindenkit, hogy jöjjön el a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatására december 11-én 6 órától a H13-ba. Mondja el mindenki a véleményét és nézzük meg, mit akarnak a józsefvárosiak!” – írta közösségi oldalán a helyi polgármester, Pikó András.

Gyűlöletkeltés

Két héttel ezelőtt az ügy még a parlamentben is szóba került. Lázár János építési miniszter arról beszélt, hogy szerinte Józsefváros gyűlöletet kelt, és uszít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem beruházása ellen.

Védik az otthonukat

Pikó András szerint nem igaz a miniszter állítása, hiszen ők csak az otthonukat védik, így elvárják, hogy a fejlesztők szóba álljanak velük, és ne egyetlen szó nélkül tegyék tönkre a Palotanegyedben élők ezreinek életét.

A hivatal sem tudja mit akar

A bontjuk, nem bontjuk kérdés a kormányhivataloknál sem egyértelmű. A fővárosi kormányhivatal nem adta ki a bontási engedélyt, ezután áttették az ügyet a Szentendrén működő pest megyei hivatalhoz. Ott csont nélkül átment a kérelem, papír volt arról, hogy lehet bontani, most ugyanez a kormányhivatal visszavonta a korábbi bontási engedélyét.

Legendás helyszíneket bontanának le

A bontásban érintett a világ első stúdiópalotája, a biofizikusként később Nobel-díjjal is elismert Békésy György tervei szerint született 6-os számú stúdió, a modern építészet egyik fontos alkotása, a Pagoda is, amelyet Szabó István építész tervezett 1949-ben. A Bródy Sándor utca 5-7. kivételével semmiféle védelmet nem élvező együttesből az eddig ismert tervek szerint csak a védett szakasz egy része marad meg.

Kiakadt az ismert rádiós

Mester Ákos, a legendás rádiós is megszólalt múlt héten az ügyben. A 168 óra című műsor egykori főnöke szerint sunyi és aljas dolog történik. Szerinte a helyzet csak akkor fog változni, ha az emberek, ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt rádöbbennek, hogy szabad közmédia nélkül nincs demokrácia. “A kialakult helyzet miatt Orbánéknak egyszer felelniük kell” – mondta Mester Ákos.

Azt csinálnak majd, amit akarnak

A józsefvárosi polgármester bontási engedély visszavonásáról szóló posztja alatt egy hozzászóló így fejti meg a történteket: „Úgy látszik, mégis számít valamit a tömegnyomás; legalábbis választási kampány idején. Rájöttek, hogy Pikó András esélye szempontjából az önkormányzati választáson mindegy, hogy engednek-e vagy sem, viszont ha lehetőséget adnak a helyieknek, hogy kifejtsék a véleményüket, az az ő demokratizmusukat bizonyítja. Aztán ha elég ideig függőben tartják a dolgot, végül majd azt csinálnak, amit akarnak.”  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: Google StreetView – BPK-grafika