Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt Völner Pált az igazságügyi miniszter helyettesét súlyos korrupcióval, sok millió forint rendszeres elfogadásával gyanúsítja az ügyészség. Állítólag jó ideje már pletykálták, hogy Völnernél pénzért el lehet intézni bizonyos dolgokat. Állítólag Völnek főnöke, Varga Judit mindezekről semmit sem tudott, persze felmerül a kérdés, hogy ez mégis miként lehetséges, az ellenzéki pártok pedig most Varga lemondását követelik.

Kénytelen volt lemondani

Korrupciós vádak miatt lemondott államtitkári és miniszteri biztosi feladatairól Völner Pál, az igazságügyi miniszter helyettese és Esztergom térségének országgyűlési képviselője. Nem egészen két hónapja Völner még együtt borozott Orbán Viktorral, amikor a miniszterelnök megígérte a nyugdíjasoknak a nyugdíjprémiumot, eközben az asztalnál Völner még nevetgélt. A videót ide kattintva nézheted meg. Úgy tűnik a miniszterelnök ekkor már tudta, hogy a vele szemközt ülő Völner korrupt lehet és nemsokára kilövési engedély lesz rá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Milliókat kapott

Az ügyészség szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. A gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Lehallgatták Völner telefonját

hvg.hu információi szerint a gyanúsítottak, vagyis Völner Pál és társai telefonjait már hosszú ideje, több hónapja lehallgatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az NVSZ. Ez egy olyan, Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá tartozó szervezet, amely nyomozást nem folytathat, a titkos felderítés a specialitása.

Kapcsolódó:

Több ezer oldalnyi bizonyíték

A lap úgy tudja, az NVSZ-en belül a Különleges Ügyek Főosztálya végezte a vizsgálatot. A végrehajtók ügyében az NVSZ a hosszú hónapokig tartó felderítés során több ezer oldalnyi iratanyagot produkált, a bizonyítékok nagy része telefonlehallgatásokból származik.

Meglepődtek, hogy lebuktak

A hvg.hu újságírója szerint a gyanúsított végrehajtók őszintén meglepődtek, hogy titkos felderítés folyt ellenünk, majd ősszel az NVSZ feljelentése nyomán az ügyészség nyomozni kezdett, mert hosszú időn át úgy érezték, hogy Varga Judit miniszter helyettesével a hátuk mögött sérthetetlenek. Éppen ezért most maguk az érintettek sem értik, mi lehet a „politikai ok”, aminek a bukásukat köszönhetik, tehát még az elkövetői körben sincs válasz arra a sokakat érdeklő kérdésre, hogy mi állhat Völner bukásának a hátterében.

Képbe került Völner

Van persze egy viszonylag észszerű magyarázat: eszerint először a végrehajtók körében kezdett el vizsgálódni az NVSZ, majd miután képbe került Völner, a felderítést már nem lehetett leállítani. Egy ilyen felderítés során ugyanis mindenről dokumentáció készül, köztük összefoglaló jelentések, de minél súlyosabb egy ügy és minél magasabb pozícióban lévő ember szerepe benne, annál körülményesebb azt eltussolni. Főleg abban az esetben, ha maga a korrupció alsóbb szinteken széles kört érint, márpedig a lehallgatási anyagok mennyisége erre utal.

Orbán Viktort folyamatosan tájékoztatták

Abban a HVG több forrása is egyetértett, hogy ezen a szinten a felderítés eredményéről vagy éppen aktuális állásáról az NVSZ vezetője először Pintér Sándort, rajta keresztül pedig a miniszterelnököt is részletesen tájékoztatja.

Sokan pletykáltak Völner korruptságáról

A lap forrásai azt is megjegyezék: jó ideje pletykálták, hogy Völnernél pénzért el lehet intézni bizonyos dolgokat. Ezt sokan annak tulajdonították, hogy Varga Judit egyre több feladatot ruházott át az államtitkárra, akinek így folyamatosan nőtt a hatalma, az ügyet ismerők gyanúja szerint ebbe a szerepbe részegedhetett bele.

Tényleg nem tűnt fel semmi Varga Judit miniszternek?

Az más kérdés, hogy ha beigazolódik az alapos gyanú, miszerint Völnert tényleg rendszeresen lefizették, akkor közvetlen főnöke, Varga Judit is nehéz helyzetbe kerülhet. Nagy kérdés, hogy a régóta tartó törvénytelen biznisz tényleg nem tűnt fel pont az igazságügy miniszternek? Varga Judit tényleg nem vett ebből észre semmit? Ide kapcsolódik: Állami ingyenpénzből épített házat a Balatonnál Varga Judit igazságügyi miniszter

Az ellenzék kiakadt

A botrányos eset után most az ellenzéki pártok a Momentum, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK és a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselői csütörtöki, az Igazságügyi Minisztérium előtt tartott, online közvetített sajtótájékoztatójukon azt is követelték, hogy Völner Pál ne csak miniszterhelyettesi és államtitkári posztjáról, de képviselői mandátumáról is mondjon le, továbbá lemondásra szólították fel Varga Judit igazságügyi minisztert is.

A korrupció ellen

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja emlékeztetett arra, hogy csütörtökön van a korrupcióellenes világnap. Az elmúlt napokban a Völner-botrány rámutatott, hogy nemcsak a jéghegy csúcsán látható a korrupció, de a rendszerszintű korrupció látszik belülről is – fogalmazott. Szerinte megmutatkozott, hogy a minisztériumon belül “gyakorlatilag egy bűnszervezetet működtetnek”, az államot pedig “gyakorlatilag a Fidesz-maffia üzemelteti”. Az ellenzék 2022 áprilisától kezdve minden minisztériumot szeretné megtisztítani, és azt akarja elérni, hogy Magyarország ne a korrupcióban legyen Európa-bajnok – közölte a politikus.

Ezt mondja Torsai Bence

Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta, hogy a Fidesz törvényhozói hatalmát “három konkrét köztörvényes bűnöző biztosítja”. Simonka Györgynek és Boldog Istvánnak ugyanis a Völner Páléhoz hasonló vádakkal kell szembenéznie, de az ő parlamenti mandátumuk garantálja, hogy a fideszes kétharmad tovább működjön – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes.

Az EU legkorruptabb országa?

Szilágyi György (Jobbik) mellbevágónak nevezte, hogy – mint mondta – Magyarország az EU legkorruptabb országává vált. A korrupció, amit az Orbán Viktor miniszterelnök vezette “maffiakormány létrehozott Magyarországon, azt is jelenti, hogy ellopják az emberek pénzét” – hangoztatta a képviselő, aki szerint a végrehajtók és Völner Pál segítségével a nehéz sorsú embereket még földönfutóvá is teszik, utóbbi ezért pedig “komoly milliókat kap zacskókban”.

A lehallgatások

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy Völner Pál látta el miniszteri biztosként a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar felügyeletét, a gyanú szerint pedig éppen e szervezet elnökétől kapott alkalmanként több millió forintot megvesztegetésként. Amíg a korrupt szálakat nem tudják felderíteni, addig le kell állítani a végrehajtásokat – szólított fel a frakcióvezető, aki szerint miután Varga Judit Völner Pált bízta meg a lehallgatások engedélyezésével, abból kell kiindulni, hogy azok során is korrupt módon járt el.

Kenőpénzek

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt követelte, hogy azonnal oldják fel Völner Pál ügyének titkosítását. A képviselő azt kérdezte, a lemondott államtitkár magányos elkövető volt-e, vagy saját bűnszervezetet működtetett az Igazságügyi Minisztérium falai között. Vizsgálják-e, hogy Völner Pál más területeken is “nyújtott-e fix áras vagy havidíjas szolgáltatást bizonyos embereknek?” – folytatta, azt is kérdezve: a kenőpénzekből az államtitkár mellett más is gazdagodott-e.

Bűnös módon szerzett vagyon

Varju László (DK) azt állította, hogy Völner Pál és a családja egy olyan cégbirodalomnak a birtokosa, “ahol elrejtették a bűnös módon szerzett vagyont”, ezért nem a vagyonnyilatkozatokból kell kiindulni, hanem az ügyészségnek kell eljárnia.

Orbán Viktor és Varga Judit is tudott mindenről?

Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelölt nevében szólal fel. Feltételezésük szerint Orbán Viktor és Varga Judit nem csak a híradásokból értesült arról, hogy mit “művelt” Völner Pál. Egy boldog országban az Igazságügyi Minisztérium a becsület székháza, de Magyarországon “ez is az Orbán Viktor vezette bűnszövetkezet egyik alvállalkozása” – fogalmazott.

Bűnügyi helyszín

Az ellenzéki politikusok az esemény végén közölték, hogy bűnügyi helyszínként tekintenek a minisztériumra, ezért mellmagasságban egy sárga-fekete csíkos szalagot húztak ki az épület előtti járda szélén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Varga Judit – Forrás: Facebook