Összefüggés lehet a terasznyitás és a Budapesten ismét emelkedésnek indult szennyvízben észlelt koronavírus örökítőanyag mennyisége között. Zacher Gábor szerint az ördög nem alszik, a 2. oltás után is kerülnek kórházba emberek. Az ismert toxikológus elmondta azt is, hogy mikor tekinthetjük magunkat védettnek.

Rosszabb szennyvízadatok

A friss adatok szerint a 17. héten Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon ismét emelkedésnek indult a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Negyedik hullám

Zacher Gábor toxikológus-főorvos nagyon reméli, hogy nem okoznak negyedik hullámot a teraszokra kirajzó tömegek. Elmondta: egyre több poszt-covidos beteget kezelnek, hosszabb távon ez még jelentősebb probléma lehet, mint maga a járvány.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vészharang

Másfél héttel vagyunk a teraszok újranyitása után, melynek kapcsán a kialakuló hatalmas tömeget látva több kutató és orvos vészharangot kongatott.

Tömeg terasznyitáskor a Bálnánál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Terasznyitás

Az aggódó hangokhoz csatlakozott Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa is, aki a terasznyitás hétvégéjén azt nyilatkozta: amit láthattunk, azt egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy.

A rajzás következménye

A friss adatok nyilvánosságra kerülése után a Szeretlekmagyarország.hu megkérdezte a főorvost, lehet-e összefüggés a terasznyitás és a romló szennyvízadatok között. „Van benne logika, hogy a kettő között párhuzamot vonjon az ember, a terasznyitás óta eltelt idő elméletileg elég lehet ahhoz, hogy az akkor kialakult rajzás következménye legyen a koncentráció emelkedése” – mondta a főorvos a portálnak.

Terasznyitó parti a 9. kerületben

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

„Adja az ég”

Zacher Gábor hozzátette: egy eseményre mindig rá kell számolni némi lappangási időt, amíg a romló adatok a betegszámban is megjelennek. „Adja az ég, hogy tévedjek, és nem lesz emögött negyedik hullám, de az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem” – fogalmazott.

Fellélegzés

A kórházak leterheltségéről Zacher elmondta, egyértelműen érzékelhető némi fellélegzés: legutóbbi 24 órás ügyelete során három beteget vettek fel a Covid-osztályra, míg ez a szám a csúcson a 20-at is elérte.

2. vakcina után 2 héttel

Zacher doktor arról is beszélt, hogy szerinte mikortól lehet felelősségteljesen közösségbe menni. „Én mindenkit óvatosságra intek, hiszen láttunk két oltás után kórházba kerülteket is, még ha nem is nagy számban. De alapvetően a második vakcina után 10-12 nappal már kialakul egy olyan fokú védettség, ami a lakosság jelentős része számára megnyugvást okozhat” – válaszolta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Youtube/Szféra